Zege Boonen in Ronde van Vlaanderen

Tom Boonen heeft voor de tweede achtereenvolgende maal de Ronde van Vlaanderen gewonnen. Na een selectie via de Koppenberg en Valkenberg klopte de wereldkampioen in een sprint a deux Leif Hoste. Karsten Kroon finishte op de achtste stek als beste Nederlander.

Vanmorgen om 10.00 uur werd even voorbij Brugge de officiële start gegeven van de 90e uitgave van de Ronde van Vlaanderen, hoogtepunt van de Vlaamse Wielerweek. Uiteindelijk tekenden 199 coureurs de startlijst: de Spanjaard Carlos Barredo zegde in extremis af. Het weer was, in tegenstelling tot voorgaande edities, niet goed: veel wind en regen. Later verbeterden de omstandigheden. In het eerste koersuur lukte het niemand weg te geraken. Met name Team Milram handhaafde een strak tempo in het peloton, waardoor onder meer pogingen van Bram Schmitz en Joost Posthuma werden geneutraliseerd.

Pas na ongeveer negentig kilometer ontstond er een vluchtgroep met perspectief, bij de samensmelting van twee trio’s. Michael Albasini, Ludovic Auger en Thierry Marichal zetten de aanval op, even later sloten David Boucher, Rik Reinerink en Bram Schmitz aan. Het sextet reed een maximale voorsprong van zo’n vier minuten bij elkaar, maar toen de Molenberg opdoemde (de eerste van in totaal zeventien hellingen) was dit verschil geslonken tot 2.30. Reinerink en Boucher moesten de kopgroep laten gaan op de Molenberg; in het peloton stak Tom Boonen even zijn neus aan het venster. Leon van Bon maakte dit niet meer mee: de Nederlander gaf er halfkoers de brui aan.

De Oude Kwaremont en Paterberg leverden geen spektakel op, de Koppenberg wel. Achter de overgebleven leiders Schmitz en Marichal ontspon zich een boeiende strijd in de hoofdmacht. Boonen nam de leiding en slechts enkele favorieten konden volgen. Driekwart van het peloton moest voet aan de grond zetten en was op slag kansloos. Na de Taaienberg bleef er een groep met dertien tenoren over: Boonen, Peter van Petegem, Alessandro Ballan, Andreas Klier, George Hincapie, Leif Hoste, Karsten Kroon, Fabian Cancellara, José Julia, Juan Antonio Flecha, Paolo Bettini, Roberto Petito en Francisco Ventoso. Zij sloten snel aan bij Marichal en Schmitz. Uit de achtergrond kwamen Serge Baguet, Filippo Pozzato, Erik Zabel en Thor Hushovd terug. Erik Dekker zat te ver achter om nog een rol van betekenis te spelen.

Quick-Step had een numeriek voordeel, met liefst vier man voorin. Logischerwijs bepaalden de manschappen van Patrick Lefèvre het tempo, waardoor Schmitz en Marichal moesten lossen. Verder regeerde voorin de status quo. Het Foreest, Steenberg en Berendries konden niemand verleiden tot een demarrage. Op de Valkenberg koos Hoste de aanval; alleen Boonen plaatste een tegenstoot. Het Belgische duo liep snel uit: binnen no time hadden ze een halve minuut. Pogingen van Kroon, Ballan en Cancellara om aan te sluiten mislukten. Bettini en Hincapie deden hun afstoppingswerk met verve.

Boonen en Hoste begonnen met ruim een minuut aan de Muur. Zowel bij de koplopers als bij de achtervolgers waren er geen aanvallen op deze fameuze hindernis. Hoste en Boonen bleven elkaar aflossen. Ook de laatste van zeventien hellingen, de Bosberg, liet dit beeld zien. Hoste ondernam geen enkele poging om zich te ontdoen van Boonen. Pas in de laatste kilometer ging Hoste pokeren. Dit mocht niet baten: de wereldkampioen was oppermachtig de beste in de sprint. Boonen is pas de vijfde renner die zijn zege in Vlaanderens mooiste prolongeert. Eerder slaagden Gijssels, Buysse, Magni en Leman in deze opzet. George Hincapie pakte de derde plaats, voor Peter van Petegem. Karsten Kroon legde knap beslag op de achtste positie.

#CoureurTijd
1.Tom Boonen (Bel)6:30.18
2.Leif Hoste (Bel)0.01
3.George Hincapie (VS)1.14
4.Peter van Petegem (Bel)z.t.
5.Alessandro Ballan (Ita)z.t.
6.Fabian Cancellara (Zwi)z.t.
7.Paolo Bettini (Ita)1.48
8.Karsten Kroon (Ned)z.t.
9.Andreas Klier (Dui)z.t.
10.Roberto Petito (Ita)z.t.
11.Erik Zabel (Dui)3.26
12.Juan Antonio Flecha (Spa)z.t.
13.Filippo Pozzato (Ita)4.21
14.Thor Hushovd (Noo)z.t.
15.Bernhard Eisel (Oos)8.03
16.David Kopp (Dui)z.t.
17.Nick Nuyens (Bel)z.t.
18.Anthony Geslin (Fra)z.t.
19.Stefan Schumacher (Dui)z.t.
20.Kurt-Asle Arvesen (Noo)z.t.