Plannen voor fusie Oceanië met Azië

Na het overstappen van de Australische voetbalbond naar de Aziatische voetbalfederatie zijn er plannen om de gehele Oceanische federatie in de AFC te laten opgaan. Volgens 'Ahongalu Fusimalohi, afgevaardigde van de OFC bij de FIFA, is de fusie onvermijdelijk om de OFC zonder Australië niet in een neerwaartse spiraal te doen belanden.

Nadat het land het 32 jaar lang zonder WK-deelname moest stellen besloot Australië om lid van de AFC te worden teneinde betere kansen op kwalificatie te krijgen en meer daadwerkelijk competitieve wedstrijden te spelen. Toen ook secretaris-generaal Graham Seatter van de Nieuw-Zeelandse bond tijdens de eerste vergadering na de historische kwalificatie van de Socceroos een vergelijkbaar voornemen uitte ontstond een discussie over de gevolgen voor de rest van de federatie. Daarin bleek men over het algemeen de mening toegedaan dat een volledig samengaan alle landen betere opponenten zou bieden en dus het niveau van het voetbal in de regio een positieve impuls zou geven.

"We hebben wel wat vooruitgang gezien in de laatste kwalificatieserie voor het wereldkampioenschap in Duitsland, maar het gaat te langzaam en er zit geen continuïteit in. Meer gelijkwaardige opponenten kunnen daarvoor een oplossing zijn," aldus Martin Alufurai, voorzitter van de voetbalbond van de Solomon Eilanden.

Stuart Hodge, persofficier van de Australische bond, vindt het geen slecht idee: "Als je kijkt naar de verschillende niveaus zag je en zie je nog steeds een enorme discrepantie. Met de overstap kregen wij opeens opponenten van gelijkwaardig niveau, zoals Japan. Nieuw-Zeeland is van het niveau Thailand en Indonesië. Zulke landen waren er bij de OFC verder niet. De eilandstaten hadden elkaar dan wel, maar Fiji en de Solomon Eilanden staken daar toch met kop en schouders bovenuit. Die ontmoeten na een fusie landen als de Malediven."

De samengang zal nog wel enige tijd op zich laten wachten. "In de kwalificatiereeks voor het WK in Zuid-Afrika zullen we zeker nog geen Aziatische landen tegenkomen," aldus Fusimalohi. "Eerst de AFC en vervolgens de FIFA moeten nog met de plannen instemmen, en dat is een tijdrovend proces, dat hebben we al kunnen zien met de overstap van Australië en Kazachstan naar andere federaties."