E3 Prijs: Boonen voltooit trilogie

Tom Boonen heeft voor de derde achtereenvolgende maal de E3 Prijs Vlaanderen gewonnen. De wereldkampioen klopte in een sprint à deux Alessandro Ballan. Aart Vierhouten finishte knap als derde.

De E3 Prijs geldt al jaren als de generale repetitie voor de Ronde van Vlaanderen, die steevast acht dagen later wordt betwist. Die status ontleent het vooral aan de vele heuvels onderweg. De Knokteberg, Oude Kwaremont, Kapelberg en Tiegemberg zijn ware monumenten in het cyclisme.

Na zo’n twintig kilometer ontsnapte er een omvangrijke groep van liefst 25 coureurs. Onder andere Servais Knaven, Fabian Cancellara, Andreas Klier en Jurgen van den Broeck maakten deel uit van de vluchters. De kopgroep wist nooit veel terrein te winnen, vooral omdat Milram en Gerolsteiner (zij hadden niemand in de voorposten) het tempo hoog hielden in het peloton.

De groep leiders werd door de vele beklimmingen uit elkaar gereten en halverwege de heuvelzone waren alleen Klier, Burghardt, Geslin en Murro nog over van de aanvankelijke kopgroep. Vlak voor de Paterberg was de samensmelting een feit. Op deze helling plaatste Alessandro Ballan een demarrage. Alleen Tom Boonen kon het wiel van de Italiaan houden.

Boonen/Ballan bleek een gouden combinatie. De voorsprong van het tweetal groeide en groeide, ondanks het gestaag groter wordende echelon achtervolgers, waaronder Peter van Petegem en Klier. In de sprint kende Boonen geen genade: de wereldkampioen legde Ballan er eenvoudig op. Aart Vierhouten troefde Bert De Waele en Leif Hoste af in de spurt om de resterende podiumplaats. Dit trio was tien kilometer voor de meet weggesprongen uit de grote groep.


Uitslag 49e E3 Prijs:

#CoureurPloegTijd
1T. BoonenQUI4.59.02
2A. BallanLAM0’01”
3A. VierhoutenSKI1’34”
4B. De WaeleLBK1’34”
5L. HosteDIS1’34”
Submitter:  Bron: FOK!