Uitslag Ajax - Roda JC

Ajax heeft na verlengingen Roda JC verslagen in de halve finales van de Gatorade Cup: 4-1. De Amsterdammers ontsnapten dankzij een wonderschone goal van Klaas Jan Huntelaar aan uitschakeling in de reguliere speeltijd.

Ajax verwelkomde de comeback van Juanfran, Hedwiges Maduro en Hatem Trabelsi, hetgeen een aanzienlijke verkleining van het aandeel minderjarigen betekende. Wel was er opnieuw een plaatsje ingeruimd voor de zestienjarige Vurnon Anita. Sekou Cissé vierde zijn rentree bij Roda JC, na een lange schorsing. Andres Oper kreeg de voorkeur boven Cristiano.

Gedurende het eerste bedrijf had Ajax het overwicht. Tot grote kansen leidde dit echter niet. Klaas Jan Huntelaar was het eindstation van een mooie aanval, maar de voormalige spits van SC Heerenveen rondde net niet af. Roda JC speelde zeer afwachtend en liet het initiatief aan Ajax. Het positiespel van de nummer vier van de Eredivisie kenmerkte zich echter door slordigheid. Huntelaar stond te vaak op een eiland en ook corners boden geen soelaas. Vlak voor rust kreeg Roda haar grootste kans: Oper ontweek de buitenspelval, maar Stekelenburg redde bekwaam.

Roda JC putte kennelijk moed uit dit moment, want aan het begin van de tweede helft speelde het meer naar voren. Met name Sekou Cissé manifesteerde zich met enkele goede acties. De 0-1 ontstond echter na een gelukje, dankzij een groteske fout van Maduro. De international speelde de bal tekort terug op Stekelenburg en Oper profiteerde. Ajax – ondertussen met Charisteas en Galásek in de ploeg – ging opportunistischer spelen na het tegendoelpunt.

Een kwartier voor tijd zette Blind alles op de aanval, getuige de entree van Ryan Babel. Roda verdedigde zeer bekwaam, zo fungeerden Saeijs en Kah als baken. Op het middenveld had Cziommer bovendien de regie in handen. Roda kreeg via Cissé een uitgelezen mogelijkheid op het vervroegd veiligstellen van een finaleticket, maar de kwikzilverachtige aanvaller schoot op Stekelenburg. Ajax’ slotoffensief leverde onverwacht de gelijkmaker op. Huntelaar deed dat op onbeschrijflijke wijze. Met zijn rug naar het doel verlengde hij al omhalend een lange bal; perfect in de hoek.

Ajax behield vervolgens het momentum en Babel maakte aan het begin van de eerste verlenging de 2-1. De jonge aanvaller schoot kiezelhard binnen na sterk voorbereid werk van Charisteas. Een gedemoraliseerd Roda kwam er niet meer aan te pas, al zag het een doelpunt worden afgekeurd wegens buitenspel. Babel besliste in de 106e minuut de confrontatie, via een snelle uitbraak. Na een combinatie met Charisteas (die sterk inviel) tekende Huntelaar zelfs voor de 4-1.

Ajax - Roda JC 4-1 NV

61. Oper 0-1
90+4. Huntelaar 1-1
94. Babel 2-1
106. Babel 3-1
109. Huntelaar 4-1

Scheidsrechter: Braamhaar
Toeschouwers: 26.449
Geel: Lindenbergh, Juanfran, Trabelsi (Ajax), Lachambre (Roda JC)


Opstellingen

Ajax: Stekelenburg, Trabelsi, Vermaelen, Maduro ( 76. Babel), Juanfran, Lindenbergh, Anita ( 60. Galásek), Boukhari ( 60. Charisteas), Rosales, Huntelaar, Rosenberg.

Roda JC: Kujovic, Senden ( 96. Leemans), Saeijs, Kah, Lachambre, Cziommer, Van Dijk, Sérgio ( 90+2. Cristiano), Bödör, Oper ( 85. Sonko), Cissé.