Uitslag PSV - AZ

Ondanks alle commotie rond Guus Hiddink en zijn toekomst, moest er vanavond natuurlijk wel gewoon gevoetbald worden. Er stond namelijk een echte topper op het programma: PSV - AZ. De halve finale eindigde in 2-0 voor PSV. Pas na verlenging scoorden Simons en Farfán.

In de opstellingen van beide teams waren een paar bijzonderheden te ontdekken: zo verkoos Hiddink Lucius boven Reiziger en begon bij AZ Huysegems als rechtsbuiten en niet Meerdink. In het begin van deze halve finale had PSV het meeste balbezit en dat mondde na vijf minuten meteen al meteen uit in een grote kans voor Farfán. Na het doorkoppen van Vennegoor of Hesselink kwam Farfán oog in oog te staan met AZ doelman Henk Timmer, maar de PSV-spits werkte de bal over het doel. Ondanks de overmacht van de Eindhovenaren, was er in de tiende minuut de eerste kans voor AZ. Nadat Schaars op de linkerflank een goede loopactie en een scherpe crosspass tevoorschijn toverde, miste Stijn Huysegems de bal voor open doel.

Daarna leek de op papier spectaculaire wedstrijd een beetje vast te lopen, maar in de 21e minuut moesten de Alkmaarders hun hart vasthouden na een mooi uit de lucht genomen afstandschot van Cocu, en een altijd gevaarlijke vrije trap van verdediger Alex. Beide keren redde Timmer AZ van een achterstand. Na twintig kansloze minuten, was er in de 40e minuut een overduidelijke schwalbe van PSV-linksback Ball, maar toch werd er door PSV en haar aanhang om een penalty geschreeuwd. Scheidsrechter Weegereef nam de goede beslissing door niet te fluiten voor de valpartij. De redelijk saaie eerste helft eindigde in het goed gevulde Philips-stadion in een 0-0 stand.

De tweede helft begon met een wijziging in het elftal van PSV: de matig spelende Jason Culina werd vervangen door Ismael Aissatti. Op een paar kleine kansjes na, werden we in de tweede helft, die gelijk opliep, niet getrakteerd op hoogstaand voetbal, terwijl dat aan het begin wel werd verwacht. In een poging om het offensief van PSV wat meer op gang te krijgen, nam Hiddink de beslissing om Koné te laten vervangen door de Amerikaan Beasley. De eerste grote kans van de tweede helft was pas in de 80e minuut voor AZ-spits Arveladze, die na een sierlijke actie, om de PSV verdediging heen, de bal in het zijnet schoot. Daarna was het AZ dat het initiatief en balbezit overnam. Uit dat initiatief ontstond in de 90e minuut de tweede kans voor Arveladze, maar PSV-doelman Gomes verrichtte een goede redding op het schot van de Georgiaan. Praktisch meteen daarna werd er door Weegereef afgefloten en konden PSV en AZ zich op gaan maken voor de verlenging.

Na twaalf redelijk rustig verlopen minuten, bracht Timmy Simons PSV fantastisch op voorsprong. De middenvelder nam een hoge bal vanaf ongeveer 20 meter in één keer op de wreef, en plaatste hem prachtig achter Henk Timmer. De tweede helft van de verlenging werd begonnen met twee wissels aan de kant van AZ: Opdam eruit, de Zeeuw erin en van Galen eruit, Koevermans erin. Koevermans kreeg meteen een goede kans door van een afstand op goal te schieten, maar PSV-doelman Gomes redde goed. Niet ver daarna was er een mooi afstandschot van Huysegems, dat net over de lat ging. AZ speelde aanvallend, maar gaf daarom achterin veel weg. Als gevolg van het slordige verdedigen wist Farfán een counter van PSV met een beetje mazzel goed af te ronden: 2-0, PSV in de finale.