'Pas tevreden bij eerste plaats WK'

Bondscoach Marco van Basten is pas tevreden als Oranje het WK, dat over drieëenhalve maand begint, wint. Dit zei hij vandaag in een persconferentie.

Van Basten en zijn assistent John van 't Schip hebben hun spelers vandaag bij elkaar geroepen in aanloop naar de oefenwedstrijd tegen Ecuador. Het is het laatste wapenfeit voordat de voorbereiding op het WK begint.

"Als je echt tevreden wilt zijn, moet je eerste worden. Het is moeilijk te zeggen waarmee we anders tevreden kunnen zijn. Uiteindelijk zal er altijd een gevoel van onvrede heersen als je het toernooi niet wint." sprak Van Basten vandaag, nadat hem gevraagd werd met welk resultaat hij tevreden zou zijn op het WK.

Van Basten praatte verder over de invloed van de media op het spel van Oranje. Volgens hem is het Nederlands elftal daar in 1990 op het WK aan tenonder gegaan. Hij wil dat zijn spelers te veel contact met de pers vermijden. "De jongens moeten zich echt met voetballen blijven bemoeien. Voor je het weet staat weet ik veel welk televisieprogramma of bedrijf in het spelershotel. Dat zijn dingen die nu allemaal spelen. Dat was vroeger minder. Ik vind dat voetbal de hoofdmoot moet zijn."

Ook zei de bondscoach dat hij er al zo goed als uit is welke selectie er mee gaat naar het wereldkampioenschap. Vijftien voetballers van de huidige selectie gaan mee naar Duitsland. "Niet precies vijftien natuurlijk, maar ik kan wel zeggen dat een groot gedeelte van deze groep mee naar het WK gaat." Ook sluit Van Basten niet uit dat eventuele oudgedienden nog bij de selectie komen, zoals Davids, Seedorf en Bouma. "Als Seedorf de komende twee maanden elke wedstrijd twee doelpunten maakt en hij speelt de sterren van de hemel dan kan hij erbij komen. Wij selecteren op voetbal en als een speler ons de komende twee maanden overtuigt dat wij met hem als team en selectie sterker worden, dan maakt-ie ook een kans om erbij te komen. We hebben nog van niemand afscheid genomen."