Barney maakt snel indruk bij PDC

Raymond van Barneveld heeft zijn eerste wedstrijd op een groot PDC-toernooi gewonnen. Barney klopte Ronnie Baxter tijdens de eerste speeldag van de Premier League.

Van Barneveld maakte een daverende entree op het PDC-podium. In The King George’s Hall in Blackburn liet hij Baxter geen schijn van kans: 8-1. In de reprise van de Embassyfinale van 1999 kwam The Man al snel op een 5-0 voorsprong. Het was de Van Barneveld uit zijn beste dagen, met finishes van 127, 121 en 116.

Baxter – de nummer drie van de PDC-ranking – gooide niet slecht, maar Van Barneveld kwam steeds eerder op een finish. Nadat de Engelsman de eer had gered, pakte Barney nog drie legs (de laatste pijl op dubbel vier) voor zijn eerste zege op een groot PDC-evenement.

"Dit debuut is ongelooflijk", zei Van Barneveld na afloop. "Ik had kippenvel tijdens de opkomst. Pas op 5-0 gooide ik een slechte leg."

Eerder vanavond rekende titelverdediger Phil Taylor af met Wayne Mardle: 8-6. The Power haalde niet zijn gebruikelijke niveau en was dichtbij puntenverlies. Op de belangrijke momenten heerste Taylor echter. Roland Scholten leverde daarna een heel degelijke partij af tegen Peter Manley, de runner-up van het WK: 8-4. Vooral op de dubbels was Scholten sterk.

In de laatste avondpartij kwam Taylor nog eens in actie, ditmaal tegen Colin Lloyd. De dertienvoudig wereldkampioen liet met 8-1 geen spaan heel van Jaws. Taylor is tevreden na de eerste speeldag: "Ik heb tegen twee goede spelers vier punten gepakt." In 2005 verloor Taylor geen enkele partij in de Premier League.

De Premier League wordt afgewerkt in het hele competitiemodel: iedereen speelt dus twee keer tegen elkaar. Het format is best of 14 legs. De vaste speeldag is de donderdag. De locaties wisselen per speelronde. In mei is de finaleronde, waarvoor de beste vier zich kwalificeren.


Uitslagen 1e speeldag – Premier League:
Wayne Mardle – Phil Taylor 6-8
Roland Scholten – Peter Manley 8-4
Ronnie Baxter – Raymond van Barneveld 1-8
Phil Taylor – Colin Lloyd – 8-1