Moore eist 15 miljoen

Steve Moore heeft een nieuwe rechtszaak aangespannen tegen Vancouver Canucks-center Todd Bertuzzi. Dat heeft zijn advocaat gisteren bekend gemaakt. Een eerdere zaak in de VS werd niet in behandeling genomen nadat de rechter het niet onder haar jurisdictie vond vallen. Nu ligt de zaak bij het gerechtshof in Ontario.

Moore werd op 8 maart 2004 door Bertuzzi van achter neergehaald en met zijn gezicht op het ijs geworpen. Het resultaat was drie gebroken nekwervels, een hersenschudding en snijwonden in het gezicht. Moore heeft sindsdien niet meer gespeeld. Doordat de verjaringstermijn voor een civiele zaak in Canada twee jaar is, moest de zaak nu worden aangespannen en heeft de datum niets te maken met de openingswedstrijd van Canada op de Olympische Spelen in Turijn, waarin Bertuzzi in actie kwam.

Moore eist vijftien miljoen dollar, zo'n twaalf miljoen euro, aan gemist salaris van de Canucks-aanvoerder. Daarbovenop wordt nog meer geëist als compensatie voor overig geleden schade. Ook de Canucks zelf en moederbedrijf Orca Bay zijn gedaagd.

Bertuzzi werd al direct na het incident door de NHL geschorst, en in het vorige seizoen kwam de NHL met de IIHF, de internationale ijshockey federatie, overeen dat hij ook niet elders mocht spelen terwijl de NHL stil lag. In een strafrechtelijke zaak kon Bertuzzi maximaal tot anderhalf jaar gevangenisstraf veroordeeld worden, maar dat werd uiteindelijk een werkstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf.