Flyers krijgen klop

De Montréal Canadiens hebben gisteravond voor de tweede keer in evenveel dagen de nul weten te houden. In het Centre Bell wonnen de Canadiens met 5-0 (1-0, 1-0, 3-0) van de Philadelphia Flyers. Voor de Flyers, vorige week nog met vier punten verschil koploper in de Atlantic Division, betekende het de derde nederlaag op rij. Ze staan nu een punt achter op de New York Rangers.

Canadiens-goalie Cristobal Huet behaalde door deze overwinning zijn tweede shutout in twee dagen, nadat er zaterdag al met 2-0 gewonnen werd van de Boston Bruins. De Fransman vervangt op dit moment Jose Theodore, omdat de prestaties van laatstgenoemde de laatste tijd tegenvallen. "Dit is mijn taak. We hebben twee goalies en op het moment dat het nodig is moeten we er staan. Het belangrijkste op dit moment is dat het team geholpen wordt", aldus Huet. Het is alweer een tijd geleden dat de Canadiens twee wedstrijden achter elkaar de nul wisten te houden. Op 5 en 7 februari 2002 deed Theodore dat door tweemaal met 1-0 te winnen van respectievelijk de New Jersey Devils en de Pittsburgh Penguins. Michael Ryder deed ook iets bijzonders namens de Canadiens. Zijn hattrick in deze wedstrijd was de eerste in zijn NHL-carrière.

De Flyers konden in de eerste twee periodes van de wedstrijd niet meer dan twaalf schoten op doel forceren. Huet werd daardoor niet echt getest en de Canadiens konden beetje bij beetje uitlopen op het team uit Philadelphia. In de eerste powerplay-mogelijkheid voor de Canadiens was het meteen raak. Ryder, die op 21 januari zijn voor het laatst scoorde, schoot de puck achter Flyers-goalie Antero Niitymäki voor zijn 21e treffer van het seizoen. Op dat moment waren er elf minuten verstreken. Jan Bulis bracht de Habs op 2-0 na een onderschepping in het verdedigingsvak van de Flyers. Freddy Meyers, een eerstejaars van de Flyers, verspeelde de puck aan Tomas Plekanec. Plekanec passte de puck vervolgens naar Bulis, die met een snel schot Niitymäki passeerde. "Mijn prestaties van vandaag zijn onacceptabel", zei Meyers over onder andere zijn fout bij de 2-0.

In de derde en laatste periode gebeurde er meer. Ryder scoorde na een goede pass van Steve Begin zijn tweede doelpunt van de wedstrijd en dus de 3-0 voor de Canadiens. Begins pass was zodanig gegeven dat Ryder voor een leeg doel in kon schieten. Na zes minuten in de derde periode was het Sheldon Souray die de 4-0 aantekende. Nadat Joni Pitkanen naar de strafbank werd gestuurd kregen de Canadiens hun zesde powerplay-mogelijkheid. Dit was voor Ryder een uitstekende gelegenheid om zijn hattrick te completeren. Met nog drie minuten te gaan in de wedstrijd scoorde hij de 5-0 op aangeven van Andrei Markov en Alexei Kovalev. Over de viering van de hattrick wist Ryder nog wel wat te vertellen. "Het is de eerste hattrick in mijn NHL-carrière. Het feest was dus extra groot en volgens mij heb ik aan alle klappen op mijn hoofd van vreugde een hersenschudding over gehouden", aldus een lachende Ryder.