België in de greep van gokmaffia

Het Belgische voetbal davert op zijn grondvesten, nadat eerder al het Belgische weekblad Humo met een ontluisterende reportage kwam over de activiteiten van de Chinese Gokmaffia in België kwam gisteren het reportageprogramma "Panorama" met een spraakmakende reportage over de zaak.

"Gerechtelijke bewijzen hebben we niet, maar we zijn 100% zeker," zo verklaart onderzoeksjournalist Chris van den Abeele zijn reportage. Hij noemt maar liefst veertien spelers en trainers van diverse eersteklassers bij naam als betrokkenen, en weet van zeven wedstrijden uit de Jupiler League zéker dat ze vervalst zijn.

Onderzoeksjournalist Tom van de Weghe trok eerst naar Londen, waar men hem bij het gokkantoor Betfair bevestigden dat er maar liefst 245.000 pond werd ingezet op de wedstrijd Sint-Truiden-La Louvière. Ook de week erna bij de wedstrijd Cercle Brugge-Sint-Truiden stelden ze merkwaardige inzetten vast. Met die informatie trok Van de Weghe naar Shanghai op zoek naar de "Gokchinees", meer bepaald Zheyun Yé die de afgelopen maanden bij vrijwel de helft van alle Belgische eersteklassers als mogelijke investeerder "passeerde" en op zijn weg een spoor van vernieling trok.

Van de Weghe ontdekte onder meer dat "dhr Yé" spoorloos verdwenen is, en dat zijn zogezegde textielbedrijf Cecilia Bianci slechts een dekmantel is voor illegale praktijken.

Maar in zijn zoektocht naar de illegale goktenten gaan voor Van de Weghe als Belg opeens alle deuren open. De Belgische competitie blijkt "hip" te zijn bij de gokkers in Shangai. "Leuk, ik heb al veel gewonnen met Belgische ploegen", zegt een medestander. "Vooral met La Louvière, want die worden gecontroleerd door de maffia." Later krijgt Van de Weghe zowaar te horen dat AA Gent-La Louvière op 3-0 moet eindigen. Een resultaat dat er later effectief ook kwam in een wedstrijd met een wel héél mak La Louviere.

Panorama noemt 7 wedstrijden uit de huidige competitie die zeker vervalst zijn waarvan 6 van La Louvière (tegen respectievelijk Genk, Lierse, Sint-Truiden, Club Brugge, Westerlo en Gent) en Cercle Brugge - Sint-Truiden waar men doelman Belic van Sint-Truiden als 'zeker omgekocht' gaat noemen. Belic speelde nadien nooit meer een wedstrijd voor Sint-Truiden.

Panorama voert ook een anonieme getuige op, die vertelt over een speler van Brussels die 200.000 euro beloofd werd om niet voluit te gaan in de wedstrijd tegen Lierse. Opvallend is ook het interview met doelman Sillenpaa van Allianssi, de Finse ploeg van Ye die met 8-0 verloor van Haka. Sillenpaa mocht in die wedstrijd niet meedoen, omdat hij door Pietro Allatta was uitgenodigd voor een test bij... La Louvière. "Ik moest een uur lang rondjes lopen en werd daarna weer doorgestuurd. Vreemd, nooit eerder meegemaakt", verklaart hij.

Bij La Louvière blijkt de Italiaanse maffia-clan van makelaar Allatta die de touwtjes bij de club in handen hebben de handen in elkaar geslagen te hebben met de Chinese gokmaffia van Zheyun Yé.

Ook bij Bergen probeerde diezelfde Italiaanse maffia die de ploeg deels in handen heeft om een vergelijkbaar systeem op te zetten. Dit mislukte echter omdat Bergen in de degradatiestrijd vorig seizoen na twee eerder omgekochte wedstrijden (tegen La Louvière en tegen Westerlo) hun cruciale wedstrijd tegen GBA verloren. Een deal leek in de maak maar de drie aangesproken GBA spelers weigerden in extremis.

Ook Ex-Lierse trainer Paul Put en ex-La Louvière trainer Albert Cartier die vorig seizoen opvallend in het weekend voorafgaand aan enkele bekerwedstrijden hun B-ploegen opstelden werden genoemd. Op beide westrijden werden volgens de reportagemaker in Azië opvallend hoge inzetten vergokt op nederlagen voor La Louvière en Lierse.