Frankrijk Europees Kampioen Handbal

Het EK handbal dat van 27 januari tot en met 5 februari in Zwitserland werd gehouden, kende een verrassende ontknoping. Outsider Frankrijk kaapte de titel voor de neus van wereldkampioen Spanje weg

Frankrijk, dat in de poulefase met 26-29 nog zijn meerdere moest erkennen in de Spaanse tegenstander, liet zich in de finale niet meer overrompelen. Juan Garcia Lorenzana, de Spaanse topscorer, die in de poulewedstrijd nog goed was voor 10 treffers, werd vanaf het beginsignaal kort verdedigd. Door de strakke dekking kwam hij in de finale niet verder dan 3 treffers.

De Spanjaarden gingen voortvarend van start, ze stonden na 5 minuten met 4-1 voor. Daarna hadden de Spanjaard geen antwoord meer op de straffe verdediging van de Fransen en kantelde de wedstrijd in het voordeel van Frankrijk. Tien minuten voor de rust stond het 12-12, maar een eindsprint van de Fransen leverde een 13-17 ruststand op in Frans voordeel.

De Spanjaarden gingen in de tweede helft fel van start. In de tweede helft bouwde de degelijke ploeg van bondscoach Claude Onesta de voorsprong rustig uit. De voorsprong van de Fransen slonk tot twee punten. Bij een 20-22 stand in Frans voordeel, gaven de Fransen echter gas, en liepen uit naar 20-28. Frankrijk speelde de wedstrijd rustig uit, en zette een 23-31 eindstand op het scorebord.

Brons voor Denemarken

Denemarken won in de strijd om de 3e en 4e plaats verrassend van Olympisch kampioen Kroatië. Denemarken keek al snel tegen een 5-1 achterstand aan, maar daarna kwam de Deense doelpuntenmachine op gang. Door een sterk offensief en een degelijke verdediging liepen de Denen uit naar een 16-9 ruststand.

In de tweede helft konden de Denen de opgebouwde voorsprong rustig consolideren. Kroatië kwam niet dichterbij dan een achterstand van 5 doelpunten. Denemarken bepaalde de eindstand op 32-27.