Uitslag SuperBowl XL

De Pittsburgh Steelers hebben voor de vijfde keer de SuperBowl gewonnen. De Seattle Seahawks werden met 21-10 verslagen op Ford Field in Detroit. Hines Ward van de Steelers is tot most valuable player van de wedstrijd uitgeroepen nadat hij vijf passes ving voor een totaal van 123 yards.

Ondanks een vroege achterstand in het eerste kwart zijn de Steelers nooit echt in gevaar geweest. Ben Roethlisberger bleef voortdurend kalm en beheerst en maakte maar weinig fouten. De scheidsrechters hielpen de Steelers af en toe ook mee met discutabele beslissingen maar uiteindelijk waren het de Steelers zelf die het verschil maakten.

De Pittsburgh Steelers waren "slechts" als zesde geplaatst, maar gingen uiteindelijk toch met de felbegeerde Vince Lombardi Trophy naar huis, zonder ook maar één wedstrijd sinds december verloren te hebben.

Het eerste kwart ging op en neer tussen beide teams maar de Seahawks hadden het betere spel. Met 2.08 te gaan werd een touchdown voor de Seahawks van Darrell Jackson geannuleerd wegens offensive pass interference. Later in dezelfde drive met 27 secondes te gaan scoorde Josh Brown een fieldgoal van 47 yards voor de eerste punten van de wedstrijd.

De Steelers begonnen het tweede kwart duidelijk op gang te komen en bereikten met 4.53 te gaan net niet de redzone. Even later werden ze door een penalty en een sack daar weer ver vandaan maar met een schitterende pass bracht Roethlisberger de Steelers op 1st and goal op de drie yard lijn. Op de derde down bereikte Big Ben zelf de endzone voor de touchdown. Ondanks dat het leek dat de bal de lijn niet overschreed was bevestigde de scheidsrechter de touchdown, ook het extra punt werd benut door Jeff Reed. De Seahawks waren niet echt gevaarlijk in het tweede kwart op de drive na de touchdown na waarin een pass vlak voor de endzone buiten de lijnen ging en een 54-yard fieldgoal gemist werd.

In de eerste drive van het derde kwart scoorden de Steelers een touchdown na een 75 yard run van Willie Parker, ook het extra punt werd benut. Dit was de verste (touchdown-)run ooit in een SuperBowl. In de opvolgende drive miste Brown van de Seahawks een 50-yard fieldgoal. Met 7.52 te gaan gooide Ben Roethlisberger de bal naar Cedrick Wilson maar Kelly Herndon van de Seahawks onderschepte de bal en wist de bal naar de 20-yard lijn te brengen van de Steelers voor een 74 yard record return. Even later gooide Matt Hasselbeck een 16-yard touchdown pass naar Jerramy Stevens, ook het extra punt werd benut.

De eerste drive van het vierde kwart eindigde in een onderschepping door de Steelers, omdat er ook nog een overtreding gemaakt werd kregen de steelers 15 yards cadeau. De drive hierna eindigde in een touchdown van Hines Ward na een 43 yard pass van Antwaan Randle El waarna ook het extra punt benut werd.

Met de overwinning werd Roethlisberger de jongste startende quarterback ooit die de SuperBowl won. De legendarische Dan Marino is nog steeds de jongste quarterback die in een SuperBowl startte, maar wist in de enige keer dat hij in de NFL-finale speelde niet te winnen.

De speculaties rondom het stoppen van Jerome Bettis zullen na het behalen van een SuperBowl-ring alleen maar toenemen. Door velen getipt als een zeker toekomstig lid van de Hall of Fame zou het behalen van het NFL-kampioenschap in zijn geboortestad het ultieme slotakkoord van een glansrijke carrière zijn.