[WRC]Gronholm leidt ook in Zweden

Na het asfalt van de 'rich & famous' in Monaco was het vandaag de beurt aan de Fin Marcus Grönholm en de Fransman Sébastien Loeb om de strijd voort te zetten in de sneeuw van Zweden. Grönholm ging vandaag wederom goed van start, terwijl Loeb volgt op slechts tien seconden achterstand

De Rally van Zweden is de enige wedstrijd waar de coureurs te maken krijgen met drie dagen vol met sneeuw. Grönholm zette zijn overwinningreeks aan elkaar voort en won de eerste proef van de wedstrijd. Loeb volgde op drie seconden van de winnaar. De Noor Peter Solberg had een moeilijke start van het seizoen. In Monaco viel hij al uit, vandaag had hij aan het begin van de proef al problemen met de linker drijfas en verloor al meteen 53 seconden.

Op de tweede proef van de dag kreeg Loeb een tijdstraf van tien seconden omdat hij te laat arriveerde bij de start. Loeb kreeg de schrik van zijn leven toen op de verbindingsweg naar proef twee zijn moterkap openschoot die de voorruit beschadigde. Grönholm had geen problemen en wist de proef zes seconden sneller te eindingen dan de Fransman. De Fin had dan al een voorsprong van negentien seconden door de tijdstraf die Loeb toegewezen kreeg. Solberg verloor veel tijd door zijn linker drijfas, aan het einde van de derde proef lag hij al weer drie minuten achter op de leider.

Het werd een slechte derde proef voor het team van Subaru. De Australiër Chris Atkinson schatte de eerste bocht verkeerd in waardoor hij door een sneeuwbank heen reed en tot stilstand kwam tegen een boom. Hij wist zijn Impreza WRC wel weer op de baan te krijgen en kon zijn race vervolgen. Ook Grönholm maakte een fout. Op de eerste kruising ging hij te snel en kwam bijna vast te zitten in een sneeuwbank

De vierde proef was er een voor de Fransman; hij wist elf seconden van de achterstand op Gronholm weg te werken. Op de een na laatse proef maakten de nummer één, Gronholm, en de nummer twee, Loeb, in het klassement het spannend. De Fransman wist het tempo van de leider aardig bij te houden en aan het einde van de proef ging het om tienden van seconden. Loeb wist deze proef te winnen met acht tienden voorsprong op de Fin. Op de laatste proef pakte Loeb de overwinning en eindigde met tien seconden achterstand op de tweede plaats.

Stand na dag één:

#Coureur:Voertuig:Tijd:Verschil:
1.M. Grönholm (FIN)Ford Focus RS WRC 061:12:29
2.S. Loeb (FRA)Citroën Xsara WRC1:12:400:10
3.G. Galli (ITA)Mitsubishi Lancer WR051:13:270:57
4.D. Carlsson (SWE)Mitsubishi Lancer WR051:13:321:03
5.M. Ekström (SWE)Skoda Fabia WRC1:13:521:22
6.M. Stohl (AUT)Peugeot 307 WRC1:13:581:28
7.H. Solberg (NOR)Peugeot 307 WRC1:14:101:40
8.K. Sohlberg (FIN)Subaru Impreza WRC1:14:181:48
9.J. Tuohino (FIN)Citroën Xsara WRC1:14.211:51
21.P. Solberg (NOR)Subaru Impreza WRC 20051:18:255:55


Marcus Gronholm bezig op de eerste proef