Blues verrassend langs Flames

De St. Louis Blues, het slechtst presterende team in de NHL, hebben gisteravond verrassend met 3-2 (0-0, 2-2, 0-0, 1-0) na shootouts gewonnen van de Calgary Flames. De Flames zijn vooralsnog koploper in de Northwest Division van de NHL.

De Blues hadden zich 24 uur voor de wedstrijd nog ontdaan van twee splers in afzonderlijke spelersruil-deals. Topscorers Doug Weight en Mike Sillinger vertrokken naar respectievelijk de Carolina Hurricanes en de Nashville Predators. De spelers werden weggezonden om het team voor potentiële kopers aantrekkelijker te maken. De Blues hebben naar aanleiding van deze transfers debutant Lee Stempniak van de Peoria Rivermen, het opleidingsteam van de Blues, opgeroepen. De 22-jarige right wing bleek niet onbelangrijk in deze wedstrijd. Stempniak scoorde namelijk het beslissende doelpunt in de vijfde ronde van de shootout.

In de eerste periode kwamen beide teams niet verder dan een totaal van tien schoten op doel. Pas in de tweede periode werd het interessant voor de 13.000 aanwezige toeschouwers. Uit dertien schoten op doel werd er vier maal gescoord. Uit de eerste twee schoten van de Flames kwamen gelijk twee doelpunten. Barret Jackman van de Blues verspeelde achter zijn eigen doel de puck aan Flames-speler Tony Amonte. Deze passte de puck naar Daymond Langkow die de 0-1 binnen wist te schieten na anderhalve minuut in deze tweede periode. Nog geen drie minuten later werd Dennis Wideman namens de Blues voor twee minuten naar de strafbank gestuurd wegens het haken van een tegenstander. In de daarop volgende powerplay wist Marcus Nilson zijn zesde doelpunt van het seizoen aan te tekenen. Deze 0-2 bleek niet de mokerslag te zijn voor het team uit St. Louis. De Blues wisten hierna twee keer te scoren uit hun eerste drie schoten van de periode. Jay McClement, die ook werd opgeroepen naar aanleiding van het vertrek van Weight en Sullivan, wist in een een-tegen-een situatie Flames-goalie Miikka Kiprusoff te verschalken. Stempniak scoorde drie minuten voor het eind van de tweede periode de gelijkmaker.

In de derde periode en in de verlenging wisten de Flames nog wel zestien schoten op doel te forceren, maar Blues-goalie Curtis Sanford stond een voorsprong voor de Flames in de weg. Na drie pogingen in de shootouts stond het 1-1, hierna volgde het sudden-death systeem. Flames-center Matthew Lombardi scoorde de 2-1, maar ook Wideman maakte geen fout. Bij deze 2-2 stand miste Chuck Kobasew namens de Flames. Stempniak zorgde met zijn schot voor de tweede overwinning van de Blues in dertien wedstrijden. "Ik verheugde me op het feit dat ik vandaag mocht spelen, maar was uiteraard ook nerveus. Uit alle shootout-pogingen bij de Rivermen wist ik niet te scoren, gelukkig lukte het vanavond wel", aldus man van de wedstrijd Stempniak.