Terugblik: Lakeside 2006

De Lakeside World Darts Trophy 2006 zit er weer op. De verrassing van het toernooi was toch wel de winst die Jelle Klaasen in de finale tegen Raymond van Barneveld boekte. Hieronder vind je een terugblik van dit dartsfestijn.

Eerste ronde
De sensatie van de eerste ronde was toch wel de overwinning van Albertino Essers in de partij tegen Ted Hankey. The Count gooide een dramatische wedstrijd en verloor deze met 3-1. Ook regerend kampioen Raymond van Barneveld wist zijn partij in de eerste ronde tegen Brian Sörensen te winnen. De Hagenaar domineerde de hele wedstrijd en liep met 3-0 over de Deen heen. Co Stompé kreeg het ook dit jaar niet voor elkaar om de tweede ronde van het prestigieuze dartstoernooi te halen. In de eerste ronde was de Schot Paul Hanvidge met 3-1 te sterk. Ook de kampioen van twee jaar geleden, Andy Fordham, bereikte de tweede ronde niet. De Australiër Simon Whitlock won in straight sets: 3-0. Martin Atkins had in de eerste ronde niet veel moeite met de Ier Gerald Porter, en won eenvoudig met 3-0. Ook debutant Jelle Klaasen wist de tweede ronde te halen. Nadat zijn opponent Dennis Harbour 2-0 in sets voor kwam wist The Young Matador op een prachtige manier terug te komen. Hij gooide achtereenvolgens 111, 104 en 120 uit. In mum van tijd werd de achterstand omgebogen in een 2-3 overwinning. Voor een andere debutant, Niels de Ruiter, eindigde deze editie van Lakeside wel in de eerste ronde. Shaun Greatbatch kwam als winnaar uit de strijd, waar overigens wel vijf sets (3-2) voor nodig waren. John Walton was de derde oud-kampioen die de tweede ronde niet wist te halen. Hij maakte geen schijn van kans tegen de onbekende Stephan Roberts: 3-0. Ook de laatste Nederlandse debutant wist de tweede ronde niet te halen. Mareno Michels was kansloos tegen de Engelsman Paul Hogan: 3-0. Vincent van der Voort wist de verwachting wel waar te maken. De Nederlander ging door naar de tweede ronde na zijn overwinning op de Schot Ross Montgomery (3-1). Ook Mike Veitch wist de tweede ronde van Lakeside 2006 te halen. De Schot was veel te sterk voor de Finse debutant Ulf Ceder: 3-1. Martin Adams, verliezend finalist van vorig jaar, mocht ook door naar de volgende ronde. Darryl Fitton won de eerste set nog wel, maar daarna was zijn verzet gebroken en verloor met 3-1.

Tweede ronde
Ook de tweede ronde kende een aantal mooie wedstrijden. Zo won Klaasen in een zinderende partij van de nummer één van de wereld, Mervyn King. Na een hele sterke partij van beide spelers trok de 21-jarige darter aan het langste eind. Hij won met 4-2 van de Engelsman en ging door naar de kwartfinales. Ook Adams kwam als winnaar uit de bus na een spannende wedstrijd tegen Atkins. Nadat de Engelsman met 3-0 voorstond kwam Adams op sensationele wijze terug en won de partij met 4-3. Essers, die in de eerste ronde Hankey versloeg, moest in de tweede ronde zijn meerdere erkennen in Hogan. Onze landgenoot gooide ver onder zijn kunnen en verloor dan ook met 3-0. Ook een andere Nederlander, Van der Voort, verloor in de tweede ronde. Hij had helemaal niets in te brengen tegen de Engelse Tony O'Shea en verloor met 4-0. Van Barneveld had minder moeite met Gary Anderson. De Hagenaar was veel te sterk voor de Schot en won met 4-1. Greatbatch won zijn wedstrijd in de tweede ronde tegen Hanvidge (5-3). Veitch was de laatste darter die de kwartfinale wist te halen. In zijn partij tegen Robert kwam hij als winnaar uit de strijd: 4-3. De laatste darter die doorging was Paul Hanvidge. Hij zorgde voor een verrassing door de als vierde geplaatste Simon Whitlock uit te schakelen (4-2).

Kwartfinale
De kwartfinales van de Lakeside leverde een paar mooie affiches op. Zo moest Klaasen het opnemen tegen Hogan. De Nederlander kwam op een 4-1 voorsprong, maar Hogan kwam op een geweldige manier terug tot 4-4. In de beslissende negende set, die met 3-0 naar Klaasen ging, toonde hij nog maar eens aan hoe goed hij is. Ook de wedstrijd tussen Greatbatch en Hanvidge was een lust voor het oog. Tot aan de break ging het gelijk op (2-2), maar daarna trok Greatbatch de partij naar zich toe en won met 5-3 van de Schot. Van Barneveld speelde in zijn partij niet goed, maar het was voldoende om door te gaan naar de halve finale. Tegen O'Shea liep hij redelijk vlot uit naar een 2-0 voorsprong. Hierna haperde de dubbels bij de Hagenaar en kon de Engelsman terugkomen tot 2-1. Tijdens de pauze stond het 3-1 voor onze landgenoot, maar hierna kwam O'Shea sterk terug en won vier legs op rij. Barney herpakte zich echter en won uiteindelijk met 5-3. De laatste wedstrijd ging tussen Adams en Veitch. Wolfie begon zwak en gaf de eerste twee sets weg, maar herpakte zich uiteindelijk zodat het tijdens de korte pauze 2-2 was. Adams kwam als herboren terug uit deze pauze en trok de partij eenvoudig naar zich toe: 5-2.

Halve finale
De eerste wedstrijd ging tussen Adams en Van Barneveld. Wolfie won de eerste set van de moeizaam startende Van Barneveld. De Hagenaar kon de tweede set wel naar zich toe trekken. Daarna was het eigenlijk gedaan met de Engelsman. Barney liep zonder al te veel moeite uit naar een 5-1 voorsprong. Adams won nog één set, maar daarna trok de postbode uit Den Haag de overwinning naar zich toe. De wedstrijd tussen Klaasen en Greatbatch was er een van wereldformaat. De Engelsman liep in hoog tempo uit naar 1-3. In de vijfde set wist de The Young Matador zich te herpakken en bracht de stand terug tot 3-2. Na de pauze ging het erg snel, Klaasen won drie sets achter elkaar waardoor hij zich plaatste voor de finale van Lakeside 2006.

Finale
De finale tussen Klaasen en Van Barneveld ging in het begin gelijk op. De 21-jarige debutant won de eerste twee sets, maar de sets daarna won de Hagenees. Beide darters hielden daarna beide hun set, zodat er met 3-3 even werd gerust. Na de pauze werd er in hoog tempo een aantal 180-ers geproduceerd. Dit gold overigens ook voor een aantal breaks in de zesde set wat uiteindelijk resulteerde in een voorsprong voor Van Barneveld (4-3). De twee sets die daarop volgden werden beide gewonnen door Klaasen. Daarna herpakte Barney zich weer en trok de stand weer gelijk. De spannende elfde set ging uiteindelijk naar The Young Matador wat betekende dat hij nog maar één set hoefde te winnen. In de laatste set ging Klaasen door waar hij de hele partij al mee bezig was, en won uiteindelijk de finale van Lakeside 2006.

Submitter:  Bron: Fok! Sport