Zes Nederlandse rijders naar WK

Vanwege de slechte prestaties die de Nederlandse mannen tijdens het EK allround in Hamar hebben geboekt zijn er minder startplaatsen beschikbaar voor het komende komende WK in Calgary. Dit geldt ook voor de vrouwen, omdat Moniek Kleinsman werd gediskwalificeerd.

Gianni Romme wist zich zondag niet te plaatsen voor de afsluitende 10.000 meter. Hierdoor mag Nederland maar drie schaatsers naar het WK sturen. Op het volgende EK zullen wel gewoon vier mannen starten. Jochem Uytdehaage slaagde er namelijk in om bij de beste twaalf te eindigen.

De diskwalificatie van Kleinsman is voor de schaatsvrouwen erg vervelend. De schaatsster hinderde op de 5.000 meter haar tegenstander tijdens het wisselen van baan. Hierdoor bestaat de Oranje-afvaardiging bij de vrouwen maar uit drie personen. Er is gelukkig ook nog positief nieuws te melden. Renate Groenewold, Ireen Wüst en Wieteke Kramer eindigden allen bij de beste twaalf. Hierdoor heeft Nederland bij het vrouwentoernooi op het volgende EK recht op vier startplaatsen.