Gouden handdruk voor Andreychuk

De Tampa Bay Lightning hebben vanmiddag aanvoerder Dave Andreychuk op de waiverlijst gezet. Het gerucht ging al eerder rond, maar werd toen als ongeloofwaardig beschouwd. Mocht Andreychuk binnen 36 uur niet door een andere club overgenomen worden, verlaat hij de waivers en kan hij worden verscheept naar de Springfield Falcons uit de AHL, het opleidingsteam van de Lightning.

Over het waiven van de 42-jarige left wing wist general manager Jay Feaster genoeg te vertellen. "Zowel de speler als de organisatie wisten dat het missen van een heel seizoen een grote impact zou hebben op het team. Niemand wist hoe de "nieuwe NHL" eruit zou zien. Uiteindelijk blijkt dus dat snelheid een belangrijke factor is geworden en na een halfjaar is ons duidelijk geworden dat dit niet bij David past."

Feaster, coach John Tortorella en Andreychuk zelf hebben gisteren meer dan een uur een gesprek gehad om de mogelijkheden te bespreken. Vanwege de nieuwe CAO in de NHL zijn de mogelijkheden beduidend gekrompen. Een ontbinding van het contract zit er om financiele redenen niet in, omdat de organisatie vindt dat ze Andreychuk en zijn familie daarmee tekort zouden doen. Dit heeft er dus voor gezorgd dat het op de waiverlijst zetten van Andreychuk de enige juiste optie was. Mocht Andreychuk aan het AHL-team worden toegewezen zal hij zich daar niet hoeven melden. Dit zorgt ervoor dat de Lightning de aanvoerder mogen blijven uitbetalen.

"Er zijn niet veel spelers te vinden als Andreychuk, en op het moment dat hij zijn eerste wedstrijd voor Tampa speelde was het duidelijk dat hij een goede leider was voor zowel het team als de jongelingen. Andreychuk zal altijd een speciaal persoon voor ons blijven", aldus Feaster.

De NHL-carrière van Andreychuk is niet bepaald slecht te noemen. Zijn totaal van 1639 NHL-wedstrijden is goed voor een vierde plaats in de ranglijst van spelers met het meeste aantal NHL-wedstrijden. Hij heeft met 274 powerplay doelpunten het meeste aantal in de NHL op zijn naam staan. Andreychuk was verder goed voor 640 doelpunten en 698 assists, wat wil zeggen dat hij onder de left wings de op een na beste scores heeft behaald op die twee vlakken. In het seizoen 2003-2004 wist hij voor de negentiende keer meer dan 20 doelpunten te scoren in een seizoen, op dat gebied blijven slechts Gordie Howe (22) en Ron Francis (20) hem voor.

Andreychuk begon zijn carrière bij de Buffalo Sabres in 1983 door wie hij als zestiende werd gekozen in de draft. In twee seizoenen van zijn 23 jaar durende carrière wist hij 50 doelpunten te scoren, in twee andere seizoenen kwam hij boven de 40 uit en in nog eens vijf seizoenen wist hij de grens van 30 te passeren. In 2001 werd hij als vrij te contracteren speler naar Tampa Bay gehaald, waar hij de zevende aanvoerder werd in het totale verleden van het team. Zijn dromen werden werkelijkheid in 2004, toen hij de Stanley Cup veroverde.