Terugblik 2005: Juli

Juli

Autosport

In de verschillende kampioenschappen beginnen de kampioenskandidaten duidelijk te worden. In het WRC lijkt Loeb oppermachtig, maar Grönholm en Solberg proberen aan te haken. In de DTM ontwikkelt zich een strijd tussen Paffett en Ekström, waarbij de eerste goede zaken doet door op de Norisring te winnen. In de Champcar pakt Bourdais met winst op het circuit van Edmonton stevig de leiding in het kampioenschap.

Honkbal

In Tsjechië wordt het EK Honkbal gehouden. Nederland behaalt zonder verlies de finale en weet in de finale ook Italië makkelijk van zich af te schudden. Er wordt in de finale gewonnen met 15-0. Het EK vormt een goede voorbereiding op het WK dat in september wordt gehouden.

Olympische Spelen

In juli wordt bekend gemaakt welke stad de Olympische Spelen van 2012 mag organiseren. Met name Parijs en Londen beconcurreren elkaar hevig, maar ook New York, Madrid en Moskou maken nog een kans. Uiteindelijk krijgt Londen de Olympische Spelen voor de derde keer toegewezen, nadat het eerder in 1908 en 1948 de Spelen organiseerde.

Tennis

Begin juli wordt op Wimbledon de finale gespeeld. Bij de vrouwen gaat de finale tussen Lindsay Davenport en Venus Williams. In een spannende finale wint Venus Williams door de derde set met 9-7 te winnen. Bij de mannen is de finale minder spannend. Roger Federer weet in drie sets te winnen van Andy Roddick en pakt zo zijn derde Wimbledon-titel op rij.

Tour de France

Eén van de grootste jaarlijks terugkerende sportwedstrijden, de Tour de France, trekt ook dit jaar weer veel aandacht. Lance Armstrong gaat voor zijn zevende zege, maar mannen als Basso, Ullrich, Vinokourov en Botero geven vooraf aan ook voor de eindwinst te gaan. Op FOK! Kunnen users in de Tourmanager hun favoriete team samenstellen en zo meedoen voor mooie prijzen.
In de eerste week pakken de sprinters hun kansen met beide handen aan. Tom Boonen weet meteen twee etappes te winnen en bewijst daarmee zijn klasse. In de strijd om de groene trui moet hij echter afhaken, als hij na een valpartij met een blessure opgeeft. Robbie McEwen is ook succesvol met een paar sprintzeges, maar uiteindelijk gaat Thor Hushovd, zonder etappezege, er met de groene trui vandoor.
Na de eerste tijdrit rijdt de jonge Amerikaan David Zabriskie in het geel. In de ploegentijdrit valt hij in de laatste kilometers mysterieus en moet daardoor de gele trui afstaan aan Lance Armstrong. Een paar etappes later moet hij afstappen door zijn bij de valpartij opgelopen blessures.
Voordat de echte bergen beginnen gaan de Rabobank-renners al voor de bolletjestrui. Erik Dekker pakt hem eerst, waarna Karsten Kroon die van hem overneemt. Het echte succes volgt echter later. Eerst pakt in de achtste etappe Pieter Weening een fantastische ritoverwinning en in de negende etappe wint Michael Rasmussen na een spectaculaire ontsnapping. Rasmussen pakt ook de bergtrui, om die de hele Tour niet meer af te staan.
Met de bergen barst ook de strijd om de eindoverwinning los. Even lijkt Armstrong dit jaar te kloppen en van Rasmussen wordt veel verwacht. In de bergen weet Armstrong echter zijn slag te slaan en al vroeg is duidelijk dat Armstrong met zijn zevende Tour-zege afscheid zal nemen van het peloton. Voor de plaatsen daarachter wordt fel gestreden. Basso komt overtuigend als tweede bovendrijven, terwijl Rasmussen in de laatste tijdrit onthutst verschillende plaatsen kwijtraakt.


Voetbal

In juli legt de FIFA aan AS Roma een verbod van een jaar op om spelers te kopen. De Italiaanse club kreeg de straf vanwege de zaak rond de transfer van de Franse verdediger Philippe Mexès. In augustus wordt de straf in een beroepszaak bij het Tribunaal voor de Sport (TAS) alweer opgeheven.
Bij Feyenoord is het erg onrustig. Bart Goor probeert een vertrek bij de Rotterdamse club te forceren en wordt op de eerste training door de supporters onder boegeroep onthaald. Zo krijgt de eerste training van Feyenoord onder Erwin Koeman een onaangenaam karakter. Op de transfermarkt probeert de club eerst Engelaar en later Landzaat te contracteren, maar bij beiden zijn de transferkosten te hoog voor de Rotterdamse club.
Ook bij de andere topploegen begint de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Bij AZ draait het in de voorbereiding nog vooral om de vraagprijs. Na een succesvol seizoen melden clubs als Valencia en Fiorentina zich voor onder andere Kromkamp en Landzaat. AZ vraagt topprijzen, waardoor uiteindelijk alleen Kromkamp naar Villarreal vertrekt.
Uiteraard zijn er in juli ook weer genoeg grote transfers. Real Madrid weet eindelijk Robinho binnen te halen, Tottenham Hotspur haalt Edgar Davids binnen, Jon Dahl Tomasson tekent bij VfB Stuttgart en Patrick Vieira verhuist van Arsenal naar Juventus.

Zwemmen

In Canada wordt eind juli het WK zwemmen gehouden. Nederland verschijnt aan de start met zeventien zwemmers, al zijn goudhaantjes Pieter van den Hoogenband en Inge de Bruijn hierbij afwezig. Het toernooi is uiterst succesvol met negen wereldrecords, maar de Nederlandse prestaties in het zwembad vallen tegen. Alleen Marleen Veldhuis weet op de 50 meter vrij een medaille te halen met haar tweede plaats. In het open water bewijst Edith van Dijk in haar afscheidsjaar haar klasse. Ze weet de 25 kilometer open water nipt te winnen.