Uitslagen Engeland Speelronde 20

Chelsea heeft 2005 uitgeluid met een zege. De landskampioen nam eenvoudig de maat van Birmingham City. Naaste achtervolgers Liverpool en Manchester United pakten ook de drie punten.

Birmingham City begon uitstekend aan het lastige uitduel met Chelsea. Heskey en Clemence kregen goede kansen, maar maakten het niet af. Nadat Crespo de thuisploeg op voorsprong zette, was het pleit echter beslecht. Het zwak presterende Birmingham stond continu onder druk en mocht van geluk spreken dat het bij rust slechts 2-0 stond. Verantwoordelijk voor die tweede treffer was Arjen Robben, die als eindstation van een mooie aanval fungeerde. Robben was trouwens met Joe Cole de uitblinker aan de kant van The Blues. Voor en na de pauze blonk Crespo uit in het missen van kansen. Chelsea kon het zich echter ruimschoots permitteren en heeft dit seizoen nog maar vijf verliespunten geleden.

Liverpool won alweer zijn tiende achtereenvolgende competitiewedstrijd. Op Anfield Road werd een minimale zege geboekt tegen West Bromwich Albion: 1-0. Peter Crouch maakte vlak na rust de enige treffer. De lange spits kopte een voorzet van uitblinker Kewell tegen de touwen. West Bromwich deed weinig anders dan verdedigen, en creëerde nauwelijks kansen. Liverpool speelde goed, maar vond steeds keeper Kuszczak op zijn weg.

Manchester United bezorgde Alex Ferguson een plezierige 64e verjaardag. Het werd 4-1 tegen Bolton Wanderers. The Red Devils traden aan zonder Van Nistelrooij, die rust werd gegund. Van the Man zag vanaf de bank hoe United al snel op voorsprong kwam: Bruno N’Gotty maakte een eigen doelpunt. Speed zorgde koppend voor de gelijkmaker, alvorens Saha de verdiende 2-1 aantekende. In het tweede bedrijf stalen Rooney en Ronaldo de show. De Portugees breidde de score uit, naar eerst 3-1 en later 4-1.

Arsenal sluit het jaar af met een teleurstellende zesde plaats. Op Highbury presteren The Gunners naar behoren, maar in uitwedstrijden zwalkt de equipe. Zo ook bij het onderaan de middenmoot bivakkerende Aston Villa: 0-0. In een levendige wedstrijd had een eventueel doelpunt aan beide kanten kunnen vallen. Arsenal kreeg via Ljungberg en Touré de grootste mogelijkheden, terwijl Baros en Milner namens Villa dichtbij een treffer waren. Wilfred Bouma gaf geen acte de présence. Dennis Bergkamp viel 25 minuten voor tijd in voor Robin van Persie.

Tottenham Hotspur deed goede zaken dankzij een 2-0 overwinning op Newcastle United. Teemu Tainio en Mido waren verantwoordelijk voor de goals. Niet alleen de nederlaag kwam hard aan voor Newcastle, want Michael Owen brak zijn middenvoetsbeentje. Boy Wonder zal zo’n drie maanden uit de roulatie zijn. Omdat Wigan Athletic in eigen huis verloor van Blackburn Rovers (0-2) staat de ploeg van Martin Jol alleen op de vierde plaats.