Terugblik 2005: Mei

Mei:

Autosport


Sébastien Loeb blijft heersen in het WRC. Dit keer is de Fransman superieur in de Supermag Rallye d'Italia. Op Sardinië houdt hij Petter Solberg ruim achter zich, waardoor hij de leiding overneemt in het klassement om de wereldtitel. Een paar weken later wordt de dominantie van Loeb en Citroën nogmaals onderstreept. In de rally van Cyprus krijg de nummer twee, Stohl, maar liefst vier minuten aan zijn broek.
Mika Häkkinen vindt al snel zijn draai in de DTM. De voormalige F1-coureur behaalt in de tweede race - op de Lausitzring- een derde plaats, achter Gary Paffet en Tom Kristensen. Een slechte pitstop nekt de Fin in de strijd om de zege. In zijn derde race ooit is het wel raak. Op het circuit van Spa rijdt de voormalig F1-wereldkampioen naar zijn eerste overwinning in de DTM. In het FIA WTCC wint Jörg Müller in zijn BMW race drie en vier op het circuit van Magny Cours. Twee weken later is BMW niet zo succesvol. De wagens van de Duitse fabrikant strijden normaliter vooraan mee, maar op Silverstone zijn het de Alfa Romeo's (Gabriele Tarquini) en Seat's (Rickard Rydell) die imponeren. In de GP2 zijn er problemen voor de leider, Heikki Kovalainen. Op het circuit van Barcelona wordt de Fin nog wel derde in de eerste race, achter Gianmaria Bruni en Scott Speed, maar in de tweede race gaat het flink fout. Kovalainen komt bij de start niet weg en verliest zo de race aan Jose Maria Lopez. Ook in Monaco is het aanmodderen. In de GP van Monte Carlo klopt Adam Carroll Kovalainen, die vijfde wordt. Aan het eind van de maand is de Fin echter weer volledig bij de les. Op de Nürburgring rijdt hij in de eerste race van de zeventiende plaats in een ruk door naar de overwinning.
Ook de Champcar-series gaan in mei door. De tweede race in deze klasse wordt gewonnen door Bruno Junqueira. In de Indy 500 is de Braziliaan minder gelukkig. De leider in de ChampCarSeries breekt tijdens een crash in de 76ste ronde van het prestigieuze evenement twee ruggenwervels. Dan Wheldon is wel succesvol. De Brit wint de race voor Vitor Meira en Bryan Herta. Danica Patrick scoort met een vierde plaats de beste finish voor een vrouw in de Indy 500 ooit. Tien ronden voor de finish lijkt ze zelfs te gaan winnen, maar de race telt enkele laps te veel.

Tafeltennis

Het WK tafeltennis in Sjanghai wordt een groot Chinees feest. In alle disciplines, van singles tot dubbels, gaat het goud naar de Aziatische mogendheid op tafeltennisgebied. De Nederlandse heren, Trinko Keen en Danny Heister, komen er tijdens het toernooi dan ook niet aan te pas. Heister zorgt wel voor een grote sensatie door in de tweede ronde de als zesde geplaatste Zuid-Koreaan Ryu Seung Min te verslaan. De olympisch kampioen delft met 3-4 het onderspit tegen de Nederlandse tafeltennisser. Dit blijkt echter niet de opmars voor een succesvol toernooi te zijn, want in de derde ronde is het toernooi voor Heister, evenals Keen, gedaan. Ook Li Jiao ontgoochelt enigszins. De Nederlandse, die vooraf een medaille was toegedicht, strandt in de kwartfinales. De Nederlandse speelster verliest kansloos van Guo Yan uit China: 0-4.

Hockey

De reguliere hockeycompetitie is een regelrechte catastrofe, althans bekeken vanuit historisch oogpunt. Na een bloedstollende degradatiestrijd verdwijnt zowel bij de heren als bij de dames namelijk een hockeybolwerk uit de hoogste klasse. Het Utrechtse Kampong, de op een na grootste club van Nederland, moet in een rechtstreeks duel met Laren uitvechten welke club zal degraderen uit de hoofdklasse. Kampong delft op het veld van Laren met 2-3 het onderspit, en degradeert rechtstreeks naar de eerste klasse. Bij de vrouwen zakt HGC uit Wassenaar af. In de play-offs kwalificeren bij de heren Bloemendaal, dat titelverdediger Amsterdam versloeg, en Oranje Zwart, dat te sterk was voor SCHC, zich voor de finale. De eindstrijd bij de dames wordt, zoals verwacht, een strijd tussen Amsterdam en Den Bosch, de regerend landskampioen. Maar niet alleen in Nederland is Den Bosch succesvol. Ook in Europa zijn de Bossche dames in mei erg sterk. Den Bosch, dat de laatste jaren al oppermachtig is in Europa, wint de Europa Cup 1 door in eigen huis Ata Sport HC uit Azerbeidzjan met 8-1 te verslaan. Bij de heren gaat de beker ook naar een Nederlandse afgevaardigde. Amsterdam wint met 1-0 van het Engelse Reading HC en legt zo voor de eerste keer in haar geschiedenis beslag op de trofee.

Atletiek

Tijdens de Fanny Blankers Koen Games in Hengelo vallen dit jaar twee opmerkelijke gebeurtenissen te noteren. Allereerst slaagt Gert-Jan Liefers erin om zijn eigen Nederlandse record op de 3.000 meter met ruim vijf seconden te verbeteren. Hij klokt na een uitstekende race een tijd van 7.37,48. Daarnaast doet een ex-wereldtopper mee aan het koningsnummer bij de vrouwen. Marion Jones start op de honderd meter, maar weet niet te imponeren. Ze wordt tweede achter Chandra Sturrup (11,15) van de Bahamas in een tijd van 11,29.

Judo

Het EK judo in Rotterdam is voor de Nederlanders redelijk succesvol. Elisabeth Willeboordse (-63) en Edith Bosch (-70) behalen goud, terwijl Dennis van der Geest (100+) en Mark Huizinga (-90) beslag leggen op de bronzen plak. De 26-jarige Willeboordse verslaat in de finale de Oostenrijkse Claudia Heil, de nummer twee van de Olympische Spelen van Athene, met een yuko. Bosch verdedigt met succes haar titel tegen de Italiaanse Ylenia Scapin door haar opponente met het kleinste verschil, een koka, te verslaan. Van der Geest en Huizinga maken korte metten met respectievelijk Selim Tataroglu (ippon), de Turkse titelverdediger, en de Georgiër Irakli Tsirekidze.

Tennis

Op 23 mei begint Roland Garros. De Nederlanders kunnen in de beginfase van het toernooi geen potten breken. Raemon Sluiter verliest in vier sets van Marat Safin, terwijl Michaëlla Krajicek, na een succesvol kwalificatietoernooi, duidelijk een maatje te klein is voor Daniela Hantuchova: 3-6, 1-6. Alleen Peter Wessels overleeft de eerste schifting, maar verder dan de tweede ronde komt de Elburger niet. In straight sets verliest hij van de 18-jarige Franse publiekslieveling Richard Gasquet: 6-3, 7-6, 6-1. In de derde ronde is het toernooi echter ook voorbij voor de bedwinger van Wessels. Het Franse talent verliest kansloos van Rafael Nadal. Op het gravel blijkt de talentvolle Spanjaard sowieso een klasse apart, want met ogenschijnlijk gemak plaats hij zich voor de halve finale, waarin Roger Federer, die eveneens een sterke Grand Slam afwerkt, op hem wacht. Ook Mariano Puerta imponeert met rake klappen. Gaston Gaudio stelt teleur. De titelverdediger bijt namelijk al in de vierde ronde in het stof. Tegen de Spanjaard David Ferrer wordt het 2-6 6-4 7-6 5-7 6-4. Er is echter geen vuiltje aan de lucht voor Justine Henin-Hardenne. De Belgische plaatst zich samen met Mary Pierce, Nadia Petrova en Elena Likhovtseva voor de halve finales van het vrouwentoernooi. De goede vorm van Nadal, Federer en Henin-Hardenne komt overigens niet uit de lucht vallen. Voorafgaand aan Roland Garros winnen ze alledrie een groot toernooi. Nadal wint het Tennis Masters Series toernooi in Rome, Federer wint - net als in 2004 - het Masters Series toernooi in Hamburg en Henin pakt de zege in het WTA-toernooi van Berlijn.

Voetbal

PSV en AZ stranden allebei op de drempel van de eindstrijd. PSV recht in de halve finales van de Champions League, na een 2-0 verlies in Milaan, in eigen huis haar rug. In de terugwedstrijd lijkt de Eindhovense club bij een 2-0 voorsprong af te stevenen op een verlenging, maar Ambrosini zorgt er in de blessuretijd met een rake kopbal (2-1) voor dat de Italiaanse reus toch niet buigt voor de Nederlandse provincieclub. Zelfs een derde doelpunt, een fraaie volley van Cocu, kan deze situatie niet veranderen. In de finale stuit AC Milan op Liverpool, dat Chelsea op Anfield Road met 1-0 klopt. Een uiterst saaie finale lijkt zich aan te dienen, maar deze angst blijkt op 25 mei alleszins gegrond. In Istanbul voltrekt zich een spannend schouwspel, waarin de Engelsen een 0-3 achterstand ongedaan maken, om vervolgens via strafschoppen de beker mee te nemen naar de andere kant van het Kanaal. Net als PSV lijkt ook AZ lange tijd de finale te halen, maar ook in Alkmaar gaat het in de slotfase mis. Na 122 minuten komt er op gewelddadige wijze een eind aan het sprookje van de Alkmaar Zaanstreek combinatie. De Portugees Garcia kopt diep in blessuretijd een hoekschop achter Timmer, waardoor het tien minuten eerder gescoorde doelpunt van Kew Jaliens niet het winnende blijkt te zijn. Sporting Lissabon mag vervolgens in de UEFA Cup-finale aantreden tegen CSKA Moskou. Voor eigen publiek komt Sporting nog wel op 1-0 dankzij Rogerio, maar in de tweede helft stellen de Russen met flitsend aanvalsspel orde op zaken: 1-3.


Naast de Europese toernooien, worden ook de finales in de nationale bekertoernooien gespeeld, waaronder de FA Cup en de Amstel Cup. Arsenal wint in Cardiff na strafschoppen van Manchester United, terwijl PSV geen enkele moeite heeft om Willem II met 4-0 te verslaan. In mei lopen ook de competities allemaal op hun einde, en dus kronen veel clubs zich tot kampioen: Olympique Lyon in Frankrijk, Barcelona in Spanje, Juventus in Italië, Club Brugge in België, Benfica in Portugal, Glasgow Rangers in Schotland en Fenerbahçe in Turkije. Tevens komt de transfercarrousel weer op gang. Zo vertrekt Van der Vaart naar HSV en keert Huub Stevens terug bij Roda JC. In mei blijkt ook dat Nederland een goede jeugdlichting heeft. Op het EK in Italië bereikt Oranje-17 de eindstrijd door het gastland in de verlenging met 0-1 te verslaan. In de finale blijkt Turkije echter met 0-2 te sterk.

Wielrennen

Paolo Savoldelli wordt verrassend de winnaar van de spectaculaire 88ste editie van de Giro. Doordat de topfavorieten, Damiano Cunego en Ivan Basso, door ziekte door het ijs zakken, ontpopt zich een open strijd om de roze trui. Deze wisselt dan ook meer dan eens van eigenaar, maar het laatste exemplaar is voor Savoldelli. Hij behoudt in Milaan een voorsprong van 28 seconden op Gilberto Simoni. Maar niet alleen Il Falco verrast met de eindzege, ook José Rujano verbaast de wereld, door als derde te eindigen en in de bergetappes een onuitwisbare indruk achter te laten. De Venezolaan wil er immers bij elke meter die bergop loopt, vandoor gaan. Ook ProTour-leider Danilo Di Luca stijgt boven zichzelf uit en moet pas in de laatste bergrit genoegen nemen met een vierde plaats in de eindrangschikking. Op het vlakke doet Alessandro Petacchi het dit jaar rustig aan, met 'maar' vier ritzeges, terwijl Robbie McEwen er drie weet te winnen.

Basketbal

De play-offs in de NBA zijn inmiddels gevorderd tot de halve finales. In de eindstrijd van de Eastern Conference spelen de Detroit Pistons, de titelverdediger, tegen Miami Heat. In de Western Conference staan de San Antonio Spurs en de Phoenix Suns tegenover elkaar. De Spurs weten de stand in de best of 7 serie snel naar 3-0 te tillen, terwijl de Pistons en Miami weinig voor elkaar onder doen: 2-2. In Nederland winnen de Demon Astronauts het kampioenschap. In de eindstrijd van de play-offs zijn ze snel klaar met Landstede uit Zwolle: 4-0. Zo winnen de Amsterdammers voor de vijfde keer in zeven jaar de nationale titel.

Diversen

Mervyn King wint de derde editie van de Tempus International Darts League. In een boeiende finale is hij met 13-11 te sterk voor Tony O'Shea. Ook Yuri van Gelder laat in mei weer van zich horen. In Parijs wint hij bij de wereldbekerwedstrijden turnen een gouden medaille op de ringen.
Voor de vierde keer in zeven jaar weet Tsjechië zich tot wereldkampioen ijshockey te kronen. In Wenen wordt in de finale afgerekend met titelverdediger Canada. De Tsjechen zijn met 3-0 duidelijk een maatje te groot.
In Sheffield weet Shaun Murphy verrassend de Embassy, het wereldkampioenschap snooker, te winnen. De 22-jarige Engelsman ontpopt zich tijdens het toernooi van een nobody (vooraf staat hij met 150-1 genoteerd bij de bookmakers) tot een waar kampioen. Via het kwalificatietoernooi bereikt hij de finale, die hij vervolgens in een zinderende best of 35 frames finale met 18-16 wint van Matthew Stevens. Murphy is pas de tweede speler ooit die op deze manier het WK wint.
De Nederlandse mannensquashers slagen er begin mei in om een medaille te behalen. Op het EK voor landenteams in Amsterdam wordt de strijd om de derde plaats in Nederlands voordeel beslist. Het team van Wales wordt met 3-1 verslagen. De wereldtitel gaat, zoals verwacht, naar de Engelse equipe, die Frankrijk met maar liefst 4-0 vernedert. In mei is er ook succes voor Vanessa Atkinson. De Haagse wordt namelijk op 7 mei uitgeroepen tot de wereldspeelster van het jaar.