Meer dan een miljard voor stadion Giants en Jets

De plannen van de New York Giants en New York Jets om samen een nieuw stadion te bouwen zullen de twee teams een aardige duit gaan kosten. De laatste raming is dat het gewenste stadion meer dan een miljard dollar (839 miljoen euro) zal gaan kosten.

Het zou voor de eerste keer in de geschiedenis van de NFL zijn dat twee teams samen een stadion willen bouwen. Hoewel de Giants en Jets momenteel al Giants Stadium delen was dat aanvankelijk slechts de thuishaven van de Giants. De plannen van de twee franchises voorzien in een nieuw stadion op het Meadowlands sportcomplex in East Rutherford in New Jersey, tussen het oude Giants Stadium en de paardenrenbaan.

Waar de teams vooral nog over dienen te beslissen is of een beweegbaar dak gewenst is. Een open stadion zou in het klimaat van noordelijk New Jersey betekenen dat er geen Superbowl wordt georganiseerd. Het feit dat er twee teams het stadion als thuisbasis zullen gebruiken zorgt echter voor een groot aantal overige kostbare extra's om beide teams tevreden te houden. Verdere faciliteiten zouden een atrium met een Hall of Fame zijn, fanshops voor beide teams, een football-gethematiseerd restaurant en een conferentiecentrum. Ook wordt er rekening gehouden met een uitbreiding van het complex met bijna 46500 vierkante meter winkeloppervlakte die het stadion zal verbinden met het Xanadu winkelcentrum, dat momenteel voor 1,3 miljard dollar (1,1 miljard euro) gebouwd wordt.

De kosten voor het stadion zullen door de twee teams gedragen worden, en zijn sinds september, toen het op 800 miljoen dollar (671 miljoen euro) begroot werd, flink gestegen. "We hopen dat het niet te ver noordelijk van een miljard ligt, maar het zit er niet te ver vandaan," aldus Jets-president Jay Cross. De staat New Jersey betaalt aan het stadion zelf niets, maar zal de bouw ondersteunen door een investering van 225 miljoen dollar (189 miljoen euro) in infrastructuur. Onder meer zal het stadion een eigen station krijgen en zullen wegen in en rond de Meadowlands worden verbeterd. "Een jaar geleden zei iedereen dat deze overeenkomst niet te sluiten was. Vandaag staat als een paal boven water dat de belastingbetalers in New Jersey de beste deal uit de geschiedenis van de NFL hebben," aldus gouverneur Richard Codey.

De teams hopen volgend jaar de plannen helemaal klaar te hebben zodat in 2007 met de bouw begonnen kan worden. In 2010 zou dan in het nieuwe stadion afgetrapt kunnen worden. De afgelopen jaren hebben de Seattle Seahawks, Houston Texans en Detroit Lions al nieuwe stadions betrokken en in Chicago werd het Soldier Field grondig gerenoveerd. Volgend seizoen zullen de Arizona Cardinals een gloednieuw stadion in Phoenix in gebruik nemen, en zowel in San Diego als Minneapolis is men druk bezig om plannen voor nieuwe stadions te ontwikkelen.