Hrbaty brengt Slowakije naast Kroatië

De Davis Cup finale tussen Slowakije en Kroatië krijgt een allesbeslissende vijfde partij. Dominik Hrbaty klopte Ivan Ljubicic in vijf bloedstollende sets en herstelt daarmee het evenwicht.

Het werd 4-6, 6-3, 6-4, 3-6 en 6-4 voor Hrbaty, die voor het eerst in zijn loopbaan Ljubicic verslaat. De Kroaat had dit seizoen nog niet verloren in de Davis Cup en kon bij een nieuwe zege het record van John McEnroe uit 1982 evenaren. Aanvankelijk domineerde Ljubicic met zijn krachtige servicespel. Dominator kwam er niet aan te pas en was eigenlijk kansloos in de eerste set. Het tweede en derde bedrijf leverde echter winst op voor de lokale favoriet. Steeds resulteerde een vroege break van Hrbaty in setwinst.

In set vier had Ljubicic weer het laatste woord. Een matige servicegame op 4-3 deed Hrbaty de das om. De zinderende laatste set was tot 4-4 volledig in evenwicht. Hrbaty behield vervolgens zijn opslag en zette Ljubicic onder maximale druk. De Kroaat kwam al snel op een 0-30 achterstand en enkele aces hielpen hem niet meer: op het derde matchpoint sloeg Hrbaty toe. Later vandaag spelen Michal Mertinak (de vervanger van Karol Kucera) en Mario Ancic voor de winst in de Davis Cup 2005.