Zevenheuvelenloop prooi voor Gebrselassie

Haile Gebrselassie heeft opnieuw een monumentale loopwedstrijd op Nederlandse bodem op zijn naam geschreven. De Ethiopiër won de Zevenheuvelenloop in Nijmegen.

Gebrselassie deed 41 minuten en 56 seconden over de vijftien kilometer, zo’n halve minuut boven het wereldrecord van Felix Limo, gelopen in 2001. De Ethiopische looplegende troefde Zersenay Tadesse (42.18) en Bernard Kipyego (43.25) betrekkelijk eenvoudig af. Met een tijd van 44.41 finishte onze landgenoot Koen Raymaekers als zesde. Gebrselassie is dit jaar opmerkelijk succesvol op Nederlandse bodem, want eerder was hij al triomfator in zowel de marathon van Amsterdam als de Tilburg Ten Miles.

De zege bij de vrouwen ging met een tijd van 47.46 naar Berhane Adere, eveneens uit Ethiopië. Als nummers twee en drie eindigden respectievelijk Rose Cheruiyot en Mestewat Tufa. Miranda Boonstra was met een zevende positie de beste Nederlandse. De wedstrijd had een wat gedevalueerd karakter, wegens het ontbreken van Paula Radcliffe. De Britse had te kampen met bronchitis.