Uitslag Tsjechië - Noorwegen

Tsjechië is na veertien kwalificatiewedstrijden zeker van een WK ticket. Het team van Karel Brückner rekende over twee wedstrijden af met Noorwegen. Vanavond werd het 1-0 in Praag.

Beide landen traden met ongeveer dezelfde basisopstelling aan als afgelopen weekeinde in Oslo, toen Tsjechië dankzij een doelpunt van Smicer een belangrijke uitzege boekte. Tsjechië moest het doen zonder de geschorste Tomas Galásek. Zdenek Grygera begon wel in de basis en speelde een degelijke partij. Noorwegen probeerde het initiatief in handen te nemen, maar moest oppassen voor de snelle Tsjechische uitbraken. Zo’n counter zorgde bijna voor de openingstreffer, ware het niet dat Baros een voorzet van Poborsky net niet tot doelpunt promoveerde.

Pas na ruim twintig minuten ging de halve finalist van EURO 2004 wat meer druk zetten en werden de Noren naar achteren gedwongen. De cruciale fase vond plaats zo’n tien minuten voor rust. Eerst faalde Iversen van dichtbij, waarna Rosicky van afstand wel scoorde. Hierna kwam Tsjechië nooit echt in de problemen, al moest Cech nog tweemaal knap redding brengen op pogingen van Carew en Stromstad. Tsjechië beperkte zich vooral tot verdedigen, al kwam het er nog een paar keer gevaarlijk uit.

Tsjechië heeft zich nu eindelijk eens als zelfstandig land gekwalificeerd voor een WK-eindronde. In 1994, 1998 en 2002 waren de Tsjechen er niet bij. Op Europese Kampioenschappen onderscheidde de Midden-Europese equipe zich echter wel, met een finaleplaats in 1996 als opvallendste prestatie.