Uitslag Slowakije - Spanje

Spanje heeft zich voor de achtste achtereenvolgende keer gekwalificeerd voor het WK. Een 1-1 gelijkspel in Bratislava was ruim voldoende voor plaatsing.

Voorafgaand aan de confrontatie gaf Dusan Galis, de coach van Slowakije, al aan dat zijn ploeg voor een kansloze missie stond. In Madrid werd het zaterdag namelijk 5-1 voor de thuisploeg, onder meer dankzij drie goals van Luis Garcia. De protagonist van toen begon vanavond op de bank, vooral omdat Aragonés zijn middenveld wilde versterken. Spanje begon sterk aan het duel. Raúl kreeg na twintig minuten dé kans, maar hij faalde in een-op-een duel met Contofalsky.

Spanje had steeds het overwicht, maar mogelijkheden voor Xavi, Vicente en Lopez werden niet omgezet in treffers. Slowakije stelde daar weinig tegenover; de lange ballen leverden geen rendement op. Vlak na rust scoorde de underdog plots: invaller Holosko trof knap doel met een bekeken schot. Spanje herstelde bijna meteen het evenwicht, maar Baraja’s schot schampte de paal. Na 70 minuten zorgde een mooie combinatie tussen Morientes, Vicente en Villa wel voor de 1-1. Laatstgenoemde was de gevierde man. Spanje wachtte hierna af, leunde wat achterover en kwam nooit meer in gevaar.

Spanje kan zich in Duitsland wellicht ontdoen van zijn haat-liefde verhouding met WK’s. De afgelopen edities werd Spanje telkens op een zeer schlemielige manier geëlimineerd. Dieptepunt was het WK van 1982, waarin Spanje als organisator slechts één keer zegevierde. In 1986 en 2002 leek succes in aantocht, totdat een fatale strafschoppenreeks een einde maakte aan alle aspiraties.