Jong Oranje gelijk tegen Slovenië

Jong Oranje heeft een goede stap in de richting van het EK in 2006 gezet. In Celje speelde het elftal van bondscoach Foppe de Haan met 0-0 gelijk tegen Jong Slovenië.

In de aanloop naar het eerste duel van het tweeluik tegen Slovenië kende de ploeg van bondscoach Foppe de Haan de nodige problemen. Net als het ‘grote’ Oranje werd het kleine broertje geteisterd door blessures. Zo moesten onder andere Afellay, Jenner en Luirink verstek laten gaan voor de belangrijke tweestrijd. Het koste de Haan heel wat gepuzzel om de opengevallen posities in het elftal naar behoren in te vullen, maar uiteindelijk kreeg de Friese patron een representatief 4-3-3 binnen de krijtlijnen.

Deze elf hadden het in de eerste vijftien minuten knap lastig met de Sloveense ploeg. Niet doordat Slovenië, zoals verwacht werd een menselijke muur uit de grond stampte, maar door de offensieve intenties van het team. De Slovenen trokken het initiatief vanaf de aftrap naar zich toe. Tot veel kansen leidde dit echter niet, op een kopbal van Hadzic na, die net naast het doel van Boy Waterman verdween. Oranje stelde daar weinig tegenover. Dat kwam voornamelijk omdat Nederland in de beginfase de bal niet in de ploeg wist te houden.

Halverwege de eerste helft draaide het spelbeeld. Nederland kreeg meer grip op het spel van de tegenstander en de Slovenen werden gedwongen om hun defensieve spelopvatting van stal te halen. Desondanks resulteerde de druk van Jong Oranje in een aantal goede mogelijkheden. Vooral Klaas Jan Huntelaar was een aantal keren dicht bij een treffer, maar telkens lag de Sloveense keeper Samir Handanovic in de weg. De goalie wist met enkele fraaie reddingen de schoten van de spits van SC Heerenveen uit zijn doel te boksen.

Een minuut na rust mocht Huntelaar nogmaals proberen om de bal langs de Sloveense keeper te schuiven, maar ook oog-in-oog verloor de spits de strijd met Handanovic. Hetzelfde overkwam hem diep in de tweede helft, toen de doelman van het Italiaanse Treviso wederom een te grote sta-in-de-weg bleek te zijn voor Huntelaar. Doordat Slovenië ook in het tweede bedrijf niet bij machten was om een vuist te maken, bleef het logischerwijs bij een doelpuntloos gelijkspel.

Slovenië – Nederland 0-0

Opstellingen:

Slovenië: Handanovic, Ilic, Suler, Mörec, Hadzic, Matic, Bozicic (Urbanc/'46), Zatkovic (Zinko/'37), Jokic, Birsa, Burgic (Robnik/'88).

Nederland: Waterman, Tiendalli, Kruiswijk, Zomer, Braafheid, Zuiverloon (Elia/'59), Aissati, Schaars, De Ridder, Huntelaar, Owusu Abeyie (Verhoek/'64).