Frans onderonsje in finale LA

De finale van de WTA Tour Championships gaat tussen Amelie Mauresmo en Mary Pierce. Beide Franse dames wonnen in twee sets hun halve finalepartij.

Pierce versloeg Lindsay Davenport in een gelijkopgaand duel: 7-6 (5) en 7-6 (6). De Française had haar zege vooral te danken aan haar koelbloedige optreden in de tiebreaks en geringe aantal onnodige fouten: in totaal slechts tien stuks. In het eerste bedrijf liep Pierce al snel uit naar een comfortabele 5-2 voorsprong, vooral dankzij een aantal knappe winners. Davenport brak echter terug op 5-3 en sleepte een tiebreak uit het vuur. Daarin domineerde Pierce opnieuw aan het begin en racete naar 4-0. Op 5-4 maakte de Amerikaanse een onnodige fout en met wat geluk met de netband benutte Pierce haar setpoint.

De tweede set kende een evenwichtiger scoreverloop richting de tiebreak: beide speelsters hadden nagenoeg geen moeite hun servicegames winnend af te sluiten. Davenport redde in dat beslissende spel eerst nog een matchpoint, maar miste vlak daarna twee eenvoudige forehands. Voor Pierce wordt het na de finales van Roland Garros en de US Open al haar derde optreden in de eindstrijd van een groot toernooi. Davenport sluit 2005 wel af als nummer één van de wereld, ondanks het feit dat ze geen Grand Slam won.

Pierce stuit morgen, net als in de poulefase, op Amelie Mauresmo. Die schakelde titelverdedigster Maria Sharapova uit: 7-6 (1) en 6-3. De Russin startte nochtans uitstekend en won vijf van de eerste zeven games, zonder problemen met haar service. In de tiebreak had Mauresmo geen kind aan Sharapova, die veel fouten maakte. In de tweede set nam de Française al snel twee breaks voorsprong tegen een zichtbaar vermoeide Sharapova. Dankzij Mauresmo’s dominante opslag hoefde er geen vierde tiebreak te worden gespeeld op dag vijf van de WTA Tour Championships.