TVM-rijders missen kwalificatie 1.000m

Gerard van Velde en Beorn Nijenhuis hebben zich niet weten te plaatsen voor de 1.000m om de wereldbeker. Groothuis was de verrassende winnaar van de kilometer. Bij de vrouwen was deze rol weggelegd voor Annette Gerritsen. Op de 10 kilometer was Sven Kramer de sterkste voor Jochem Uytdehaage. Op de langste afstand bij de vrouwen, de 5.000m, was Kleibeuker de nummer één.

Olympisch kampioen op de kilometer, Gerard van Velde, slaagde er met een vierde plaats niet in zich voor de wereldbeker te plaatsen. Hetzelfde gold voor zijn TVM-ploeggenoot Beorn Nijenhuis. Zij moesten hun meerdere erkennen in Stefan Groothuis, Remco Olde Heuvel en Simon Kuipers. Zij gaan met Erben Wennemars en Jan Bos dit seizoen deelnemen in de wereldbeker.

Bij de vrouwen was Annette Gerritsen de sterkste op de 1.000m voor Paulien van Deutekom. Zij gaan met Ireen Wüst, die derde werd, Marianne Timmer en Barbara de Loor, de al geplaatst waren, meedoen om de wereldbeker 1.000 meter.

De vrouwen reden ook de langste afstand, de vijf kilometer. Deze werd gewonnen door Carien Kleibeuker voor Jenita Hulzebosch-Smit en Marja Vis. Alle drie schaatsten een persoonlijke record, waardoor zij, samen met Moniek Kleinsman (4e) en Renate Groenewold (al geplaatst), zich plaatsten voor de wereldbeker.

Op de langste afstand bij de mannen, de tien kilometer, won jongeling Sven Kramer opnieuw, na maandag al de vijf kilometer te hebben gewonnen. De tot nu toe teleurstellend rijdende Jochem Uytdehaage maakte zijn status van Olympisch kampioen ditmaal wel waar en werd tweede op bijna zeven seconden van Kramer. Marathonschaatser Henk Angenent werd derde, net voor Gianni Romme. Dat was voor de laatste winnaar van de Elfstedentocht niet voldoende, want Romme had aan een plaats bij de eerste zes genoeg. De Olympisch kampioen van Nagano gaat met Uytdehaage, Kramer en de al geplaatste Bob de Jong en Carl Verheijen meedoen aan de wereldbeker over tien kilometer.