Kuipers verrassing op 1.500m

Bij de kwalificatiewedstrijden in Heerenveen voor de wereldbeker schaatsen heeft Kuipers verrassend de 1.500m gewonnen. Bij de vrouwen won Timmer de 500m makkelijk en miste Wüst op de 3.000m een startplaats.

De 23-jarige Simon Kuipers was de sterkste op de 1.500m met een persoonlijk en baanrecord van 1.46,22. Jan Bos, die zich gisteren niet kwalificeerde voor de 500m, deed dit wel op de 1.500m, door tweede te worden achter Kuipers. De al genomineerd Nijenhuis werd vijfde en plaatste zich daardoor ook, net als Tuitert en Wennemars die van tevoren al een startbewijs op zak hadden en niet aan de start verschenen in Thialf.

Bij de vrouwen miste Ireen Wüst een WB-plaats, ze werd slechts achtste op de drie kilometer. De winst op deze afstand ging naar Moniek Kleinsman, zij gaat met Marja Vis, Wieteke Cramer, Helen van Goozen en Renate Groenewold meedoen in de wereldbeker. Groenewold hoefde daarvoor niet in actie te komen, ze was al zeker van deelname.

Op de 500m voor vrouwen was Marianne Timmer superieur. Timmer won beide races met tijden net onder de 39 seconden. Annette Gerritsen, Marieke Wijsman, Sanne van der Star en Margot Boer gaan met Timmer mee naar de WB. Voor Frouke Oonk viel het doek met een zesde plaats, terwijl zij vorig jaar nog wel de WB schaatste.