Rugby: Henson publiceert boek

Gavin Henson, sterspeler van Wales, heeft een boek uitgebracht. In "My Grand Slam Year" schrijft hij over het afgelopen seizoen, dat voor de "David Beckham van het rugby" een bewogen jaar was.

In het boek schrijft hij over de resultaten van Wales in het Six Nations-toernooi, dat door Wales met een Grand Slam werd gewonnen; alle vijf wedstrijden werden winnend afgesloten. Henson uit echter ook felle kritiek op enkele personen, en de vraag is of dat hem in dank wordt afgenomen. Zo is hij vernietigend over de tactiek die Sir Clive Woodward hanteerde tijdens de Lions-tour van afgelopen zomer. De Lions is een team samengesteld uit Britse en Ierse spelers, en Woodward was dit jaar de aangewezen coach nadat hij bij het laatste WK Engeland voor de eerste keer in de historie naar het wereldkampioenschap had gecoached. Dit jaar ging het met de Lions echter faliekant mis, en werden zij driemaal genadeloos verslagen door de All Blacks, het Nieuwzeelandse nationale team. Henson speelde de eerste wedstrijd niet mee en beticht Woodward van een negatieve houding.

De regels voor speelgerechtigdheid moeten het ook ontgelden. "Ik geloof eerlijk gezegd niet dat drie jaar in Wales wonen genoeg is om je Welsh te maken. Ook een Welshe grootvader hebben terwijl je overzees geboren en getogen bent maakt je geen Welshman." Aangezien dit opgaat voor twee van zijn teamgenoten in het Welsh nationale team noemt hij er wel direct bij dat ze waardevolle teamgenoten zijn en dat het absoluut niet aan hen ligt, maar dat de regel volgens hem niet deugt.

In kritiek op enkele teamgenoten bij de Lions haalt hij het hardst uit naar Ier Brian O'Driscoll. Hij beschuldigt hem ervan aan zijn haar getrokken en in zijn oog gepord te hebben nadat Kevin Maggs hem hard getackled had in de Six Nations-wedstrijd tussen de twee teams. Andere spelers bij de Lions worden beticht van zelfingenomenheid, iets wat bij O'Driscoll tot ge´rriteerde reacties leidde. Over de tactische fouten was hij het wel met Henson eens.

Ondertussen hebben ook andere grote namen uit de rugbywereld zich uitgesproken over het boek. Jason Robinson, de voormalig aanvoerder van Engeland die vorige maand een punt achter zijn interlandcarriŔre zette, vindt dat Henson beter zijn mond kan houden. Barry John, voormalig sterspeler van Wales en de Lions, voorspelde dat Henson nog wel eens spijt zou kunnen krijgen van zijn openbaringen. "Het zal interessant zijn om te zien wat voor reacties hij krijgt wanneer hij die zelfingenomen spelers tijdens de Six Nations tegen het lijf loopt. Het zullen geen vriendelijke woorden zijn en misschien zo nu en dan ook een late tackle," aldus John. "Hij heeft de knuppel in het hoenderhok gegooid. Hij is wel jong, maar hij had beter moeten weten."

Overige bepalende gebeurtenissen in Hensons Grand Slam seizoen waren het kampioenschap in de Celtic League met zijn club Neath Swansea Ospreys, en de controverse rond de topless foto's van zijn vriendin, zangeres Charlotte Church.