'Wielrennen weinig geloofwaardig'

De Franse sportkrant L'Equipe publiceerde vandaag de resultaten van een grote enquete over de "geloofwaardigheid" van de wielersport. Daarin zeggen bijna 8 op 10 ondervraagden dat de wielersport onomstotelijk met doping verbonden is.

Het onderzoek werd afgenomen door het onderzoeksbureau "Ipsos" in Frankrijk, Spanje , Duitsland en Italië. In Nederland of België werd geen onderzoek gedaan. De bedoeling was om de effecten van de veelvuldige dopingschandalen in deze sporttak op het publiek na te gaan.

Uit het onderzoek blijkt dat de overgrote meerderheid van het publiek doping en wielrennen met elkaar associeert. Maar liefst 79% van de ondervraagden vinden het wielrennen de sport waar doping het meest geinfiltreerd is.

Er blijkt ook weinig geloof te zijn in een "propere" wielersport. De helft (48%) van de ondervraagden gelooft dat de meerderheid van het peloton verboden producten gebruikt. Opvallend is wel dat in Duitsland dit slechts bij 12% van de ondervraagden zo is. Daar denkt de helft zelfs dat slechts enkele renners in het peloton doping gebruiken.

Het onderzoek stelde ook een vraag over het zogenaamde "retro-actieve" testen van urine of bloedstalen. Maw het jaren na afname met nieuwere technieken nog eens "hertesten" ervan. Zoals onlangs in de "Zaak Armstrong" gebeurde. 67% van de ondervraagden blijkt hierachter te staan.

En nog een opmerkelijk onderzoeksresultaat, maar liefst 71% van de Fransen gelooft niet meer dat het mogelijk is om nog een hoge klassering in de Tour de France te rijden zonder de hulp van het verboden potje.