[NHL] Great One, Next One verliezen bij debuut

Tijdens de eerste speeldag van het NHL-seizoen 2005-2006 maakte Wayne Gretzky zijn debuut als coach bij de Phoenix Coyotes. Sidney Crosby, het meest begeerde talent sinds Wayne Gretzky en Mario Lemieux, maakte zijn NHL-debuut bij de Pittsburgh Penguins.

Beiden wisten hun teams niet tot winnen te brengen. Crosby liet zijn eerste punt aantekenen in de derde periode met een assist op Mark Recchi. Het was echter niet voldoende tegen de aanvallende kracht van de New Jersey Devils, die hun thuiswedstrijd onder andere dankzij twee goals van Sergei Brylin en twee van Brian Gionta met 5-1 wonnen.

Wayne Gretzky ging met zijn Coyotes op bezoek bij de Vancouver Canucks. Goals van de Zweedse sterspelers Mattias Ohlund (1) en Markus Naslund (2) waren er echter net een te veel voor het team uit de woestijnstad. Eindstand 3-2.

Voor de Washington Capitals maakte Alexander Ovechkin zijn NHL-debuut. De Rus tekende direct voor twee goals in de wedstrijd tegen de Columbus Blue Jackets maar moest de winnende goal aan zijn Litouwse teamgenoot Dainius Zubrus laten. Voor de Blue Jackets tekende Dan Fritsche voor beide treffers, de eerste op aangeven van debutant Gilbert Brule. Eindstand 3-2.

De Ottawa Senators viel de eer te beurt om de eerste shootout-overwinning te boeken. Na een wedstrijd waarin maar liefst 51 minuten achtereen niet gescoord werd, scoorde Daniel Alfredsson het winnende penalty shot, nadat hij in de derde periode goalie Ed Belfour van de Toronto Maple Leafs tweemaal wist te verschalken. Eindstand 2-3 SO.