Voorbeschouwing WK Wielrennen

Morgen wordt in het Spaanse Madrid het Wereldkampioenschap Wielrennen voor de Profs op een licht heuvelend parcours gereden met als topfavoriet de Italiaanse spurtbom Alessandro Petacchi. We bekijken hier even de kanshebbers bij alle toplanden.

De Nederlandse delegatie gaat met beperkte ambities van start in Madrid, "We rekenen niet op een sprint" aldus bondscoach Egon van Kessel, "maar als het toch zo ver komt houden we Max van Heeswijk nog achter de hand". Maar de uitgesproken kopman lijkt bij de Nederlanders Leon van Bon te gaan worden die de voorbije weken al toonde op dreef te zijn.

Thuisland Spanje moet het dan weer doen zonder de uittredende werelkampioen Oscar Freire en desgevallend dus ook zonder echte topsprinter. Toch gaat het team met grote ambities aan de start want ze hebben met Alejandro Valverde, Madrileen Martin Perdiguero en de wereldkampioen van 2003 Igor Astarloa nog een aantal toppers achter de hand die het in een uitgedunde groep willen afmaken.

Een land dat wel met één uitgesproken kopman van start komt is Australië. Daar zet men alles op Robbie McEwen de kamikaze van de massaspurt en daar liet men zelfs andere spurters zoals Stuart O'Grady voor thuis. "Mijn opdracht is simpel: ik laat me meedrijven op het ritme van het peloton en dan afmaken" aldus McEwen. Moest dat niet lukken houden ze bij Australië met Allan Davis en Bayden Cooke toch nog enkele andere snelle mannen achter de hand.

Bij de Belgen lijkt alles in het teken van de jonge halfgod Tom Boonen te staan. Na zijn Merckxiaans voorjaar en ritoverwinningen in de Tour hoopt wielerminnend België dat Boonen nu ook nog het WK kan binnenhalen. Al gaf hij de jongste weken weinig tekenen van grote vorm. Maar met renners als Peter van Petegem en Nick Nuyens houden de Belgen nog een trosje renners achter de hand die voor vuurwerk zullen proberen te zorgen.

Duitsland dan weer rekent nog altijd op ouwe trouwe Erik Zabel als aanvoerder van hun mannschaft. Vorig jaar haalde de vijvendertige veteraan nog brons op het WK. Maar dit jaar behoorde hij toch meestal tot de geklopten in de massaspurts. Misschien daarom dat Duitsland met Voigt, Ludewig, Klier en Wegmann nog enkele vrijbuiters naar voren schuift ...

Bij de Italianen dan weer staat alles in het teken van Petacchi en Bettini. En daar laten ze zelfs grote namen als Protourleider Di Luca, Cunego en Rebellin voor thuis. Petacchi moet het afmaken bij een groepsspurt, Bettini mag zijn kans gaan als het koersscenario anders uitdraait.

En dan hebben we nog een groepje vrijbuiters, bij Noorwegen komt Groene Trui Thor Hushovd als enige aan de start, Frankrijk schuift Jean-Patrick Nazon naar voren, bij Luxemburg zien we als eenling Kim Kirchen die met zijn zege in de Ronde van Polen nog zijn grote vorm bewees en bij Kazakstan hoopt Alexandre Vinokourov op een herhaling van zijn overwinning op de Champs Elysées dit jaar waar hij in de laatste kilometers het spurtende peloton 'tot straks' zei.
En dan hebben we uiteraard in het kader van de "Mondialisering" ook nog de zeskoppige Iraanseselectie. Maar daarvan is tot op vandaag nog geen spoor terug te vinden in Madrid.

Het WK in Madrid, morgen intergraal live op de VRT vanaf 9h30 en op de NOS vanaf 10h. Aankomst wellicht ergens rond 16h30-17h