Bizar doelpunt Jong Ajax

Jan Vertonghen heeft gisteravond waarschijnlijk het merkwaardigste doelpunt uit zijn loopbaan gemaakt. De achttienjarige Belg van Jong Ajax wilde de bal sportief teruggeven aan Cambuur Leeuwarden na een blessurebehandeling van n van de Ajacieden, maar scoorde per ongeluk op prachtige wijze de 3-0 in het bekerduel.

Het gebeurde allemaal twintig minuten voor tijd. Ajacied Boerrigter raakte geblesseerd en wilde een behandeling. Cambuur trapte vervolgens sportief de bal uit, conform de ongeschreven wetten. Nadat Boerrigter was behandeld wilde Vertonghen de bal teruggeven aan de Friese opponent, maar vanaf veertig meter verdween de bal in de kruising na een prachtige boog over doelman Van der Vlag. Vertonghen wist niet wat hem overkwam: ”Ik wilde de bal hard wegschieten om een beetje tijd te winnen, want we stonden voor. Ik heb aan iedereen mijn excuses aangeboden, ook aan de keeper.”

Ajax-trainer John van den Brom vond dit niet gepast en besliste vervolgens dat Cambuur een vrije doortocht naar de 3-1 zou moeten worden geboden. Thijs Houwing liep meteen na de aftrap zonder enige tegenstand naar het Ajax-doel en kon vrij intikken. ”Ik heb nog nooit zo'n vreemd doelpunt meegemaakt", reageerde een verbijsterde Van den Brom. "Het kon niet wat er gebeurde, dus dan moet je hen een goal terug geven. Het was een cadeautje dat eigenlijk niet mag. Het verschil was weer twee doelpunten en dan kun je verder voetballen.” Uiteindelijk bleef het bij 3-1 en plaatst Jong Ajax (met onder meer Juanfran, Boukhari en Anastasiou) zich voor de derde ronde van de Gatorade Cup.