Zege Wegmann, Paolini blijft leider

Gerolsteiner kende vandaag een uitstekende dag in de ProTour. In een tijdsbestek van een kwartier boekte het Duitse team twee zeges. Heinrich Haussler won in de Vuelta, terwijl Fabian Wegmann met de zege ging strijken in de Ronde van Polen. Paolini behoudt zijn leiderstrui in Polen.

De vijfde rit in Ronde van Polen ging van Wroclaw naar Szklarska Poręba en speelde zich eindelijk af op geaccidenteerd parcours: in de finale lag een lastige helling die vier keer moest worden beklommen. In een regenachtig decors probeerden Bichot, Chmielewski, Zarebski en Inaudi al vroeg weg te komen, maar het peloton liet niet begaan. Dat deed het wel toen de Belgen Van Huffel en Vansummeren demarreerden. Het duo stond al op grote achterstand in het klassement, dus Quick-Step - van leider Paolini - achtervolgde met de handrem erop.

Van Huffel en Vansummeren kregen een voorsprong van meer dan tien minuten, maar dankzij het werk van Liquigas- Bianchi werd dat gat snel kleiner gemaakt. Tijdens de laatste kilometers reed Vansummeren weg bij zijn landgenoot, maar de jonge Belg werd op 300 meter van de finish gepasseerd door de voorportalen van het peloton. Boogerd en Di Luca leken aanvankelijk in de beste positie te verkeren, maar het was Wegmann die overtuigend won, voor Pozzato en Murn. In de finale vielen de renners van Rabobank in positieve zin op door met vier renners (Boogerd, Dekker, Posthuma en Weening) deel uit te maken van de groep der favorieten, waarin zich in totaal dertig coureurs bevonden.

Het is voor de 25-jarige Wegmann zijn achtste zege als prof. In 2004 won hij tevens het bergklassement in de Giro d’Italia. Luca Paolini behield zijn leiderstrui en heeft nu een voorsprong van acht seconden op Wegmann en twaalf op Pozzato. Boogerd en Dekker staan beiden op twintig seconden van de leider. Morgen is de koninginnerit in de Ronde van Polen.