Haussler snelste van vluchtersgroep

Heinrich Haussler heeft de negentiende etappe van de Ronde van Spanje gewonnen. Hij was de snelste van vier overgebleven vluchters. Het peloton verloor ruim een kwartier, maar de kop van het klassement veranderde niet.

De etappe ging zonder Aitor Gonzalez van start in San Martin de Valdeiglesias en eindigde 143 kilometer verder in Alcobendas. Vanaf de start waren er al ontsnappingspogingen. Dit resulteerde in een kopgroep van vijf man, met onder andere Laiseka en Zaballa. Daarachter zat een groep met onder andere de Nederlanders Leon van Bon en Koos Moerenhout, de nummer twintig in het algemeen klassement. Op tachtig kilometer van de streep was het verschil tussen deze twee groepen ongeveer twee minuten, het peloton lag inmiddels al op meer dan tien minuten.

Het verschil tussen de vluchtersgroepen werd kleiner, het verschil met het peloton werd steeds groter. Op ongeveer veertig kilometer gaat Adolfo Garcia Quesada alleen op avontuur na samenspel met zijn landgenoot Lastras. Ze demarreerden om-en-om en lieten steeds Gerdemann op kop rijden. Op twintig kilometer werd de Spanjaard weer gegrepen, waarna er gelijk vier man opnieuw de aanval inzetten. De vier waren Elmiger, Haussler, Fuentes en Latasa. De Nederlanders lagen te ver achter om nog mee te gaan strijden om de etappe-overwinning.

De vier gingen uitmaken wie de negentiende etappe op zijn naam ging schrijven. Net voor de laatste kilometer ging Fuentes als eerste aan, maar hij werd teruggehaald en uitgeschakeld. De sprint werd vervolgens gewonnen door de 21-jarige Haussler van Gerolsteiner, op papier ook de sterkste sprinter van de vier. Het peloton verloor 15.22, waardoor Moerenhout 13 minuten dichterbij kwam in het klassement, hij steeg daardoor naar de 17e plaats. Heras bleef leider.

Uitslag 19e etappe Ronde van Spanje

PlaatsNaamPloegLandTijd
1Heinrich HausslerGSTDuitsland3.20.26
2Martin ElmigerPHOZwitserlandz.t.
3David LatasaECVSpanjez.t.
4Juan FuentesLampreSpanje10"
5Constantino ZaballaSDVSpanje30"

Algemeen klassement na de 19e etappe

PlaatsNaamPloegLandTijd
1Roberto HerasLSWSpanje78.06.36
2Denis MenchovRABRusland4'30"
3Carlos SastreCSCSpanje4'50"
4Francisco ManceboIBASpanje5'48"
5Carlos Garcia QuesadaECVSpanje6'22"