Bosch en Elmont wereldkampioen judo

Edith Bosch en Guillaume Elmont zijn in Caïro wereldkampioen judo geworden. Bosch won in de klasse tot 70 kilogram van de Française Gévrise Emane. Guillaume Elmont won in de klasse tot 81 kilo van de Algerijn Benamadi.

De tweevoudig Europees kampioene Bosch versloeg in de finale Gévrise Emane met een yuko. Het was de eerste gouden medaille bij de vrouwen sinds tien jaar. In 1995 kreeg Monique van der Lee het goud omgehangen.

Edith Bosch maakte in de Egyptische hoofdstad haar favorietenrol meer dan waar. Haar grootste concurrente, de Japanse Olympisch kampioene Masae Ueno, verloor al in de eerste ronde. In de finale versloeg Bosch Gévrise Emane met een yuko. Twee jaar geleden won Bosch nog brons op het WK in Osaka. Op de Olympische Spelen van 2004 in Athene won Bosch zilver nadat zij in de finale verloor van Masae Ueno.

Guillaume Elmont won in zijn finale op ippon van Benamadi. Het is voor Elmont zijn eerste succes op een internationaal kampioenschap. Elmont is de derde Nederlander in de historie die wereldkampioen wordt. Eerder werden dat Anton Geesink en Wim Ruska.