US Open: Overzicht Dag 9

Kim Clijsters en Maria Sharapova hebben zich vannacht na driesetters gekwalificeerd voor de halve finales van de US Open. In het mannentoernooi waren er zeges voor Roger Federer en Lleyton Hewitt.

Bij de vrouwen stonden gisteren de eerste twee kwartfinales op het programma. Kim Clijsters en Maria Sharapova plaatsten zich tegen respectievelijk Venus Williams en Nadia Petrova. Sharapova had het tegen Petrova erg lastig. Pas na drie intense sets (7-5, 4-6 en 6-4) mocht ze verder. Sharapova begon weergaloos aan de partij, sloeg winner na winner en pakte al snel een 4-0 voorsprong. Sharapova liet haar opponente echter terugkomen tot 4-4. Met een mooie forehand wist ze Petrova toch nog een keer te breaken en dus de set te pakken.

Petrova brak meteen de opslag van Sharapova in set twee en hield die (weliswaar met veel moeite) vast. In de beslissende set was het weer de nummer twee van de wereld die het initiatief nam door vroeg te breaken. Petrova plaatste op 5-3 een re-break, maar verzuimde daarna haar eigen opslag te behouden. ”In het begin dacht ik: dat wordt makkelijk. Maar daarna maakte ik wat fouten en ging zij ook beter spelen,” verklaarde Sharapova het wedstrijdverloop.

In de halve finale staat Sharapova tegenover een tegenstandster die haar niet ligt: Kim Clijsters. De Vlaamse versloeg, ook al in een driesetter, Venus Williams: 4-6, 7-5 en 6-1. Williams leek op weg naar de overwinning toen ze in de tweede set een break voorkwam. Clijsters gaf echter niet op en bleek in de derde set de fitste speelster.

In het mannentoernooi stonden er vier vierde ronde partijen op het menu. Roger Federer verloor tegen Nicolas Kiefer zijn eerste set van dit toernooi, maar won toch: 6-4, 6-7, 6-3 en 6-4. De Zwitser heeft het altijd lastig tegen Kiefer. Zo verloor hij op Wimbledon alleen tegen Kiefer een set. ”Het is vreemd na zo’n lange tijd weer een set te moeten afstaan, maar ik heb de draad daarna goed opgepakt,” meldde Federer na afloop.

Lleyton Hewitt had geen kind aan Dominik Hrbaty. De Australiër stond slechts zeven games af: 6-1, 6-4 en 6-2. Vooral aan het begin van de partij was Hewitt de dominante speler, rennend op elke bal en onvermoeibaar strijdend. Later in de wedstrijd profiteerde de Aussie vooral van fouten van Hrbaty, die duidelijk niet zijn normale niveau evenaarde.

Om bij de laatste vier te komen wacht Hewitt nog één horde: Jarkko Nieminen. De Fin schreef tegen Fernando Verdasco historie door als eerste Fin een kwartfinale van een Grand Slam toernooi te bereiken. De 24-jarige Nieminen domineerde in de eerste en derde set, maar overleefde in het tweede bedrijf een setpoint. In die fase lag dan ook het breekpunt.


Uitslagen Kwartfinales- Vrouwen:
M. Sharapova (Rus/1) – N. Petrova (Rus/9) 7-5, 4-6, 6-4
K. Clijsters (Bel/4) – V. Williams (USA/10) 4-6, 7-5, 6-1

Resterende Kwartfinales:
M. Pierce (Fra/12) – A. Mauresmo (Fra/3)
E. Dementieva (Rus/6) – L. Davenport (USA/2)

Uitslagen 4e Ronde- Mannen:
R. Federer (Zwi/1) – N. Kiefer (Dui) 6-4, 6-7, 6-3, 6-4
D. Nalbandian (Arg/11) - D. Sanguinetti (Ita) 4-6, 7-6, 6-4, 6-2
L. Hewitt (Aus/3) - D. Hrbaty (Slw/15) 6-1, 6-4, 6-2
F. Verdasco (Spa) – J. Nieminen (Fin) 2-6, 6-7, 3-6

Programma Kwartfinales:
A. Agassi (USA/7) – J. Blake (USA)
G. Coria (Arg/8) – R. Ginepri (USA)
R. Federer (Zwi/1) – D. Nalbandian (Arg/11)
L. Hewitt (Aus/3) – J. Nieminen (Fin)