Mancebo wint in Andorra, Menchov houdt stand

Francisco Mancebo heeft op het skistation Andorra Arcalís de tiende etappe van de Ronde van Spanje gewonnen. De lastige rit door de Pyreneeën draaide verrassend uit op een sprint tussen vijf man. Menchov was één van die vijf en blijft dus leider.

Vanmorgen om 11.30 uur startten de overgebleven 178 coureurs voor een zware rit door de Pyreneeën. Het venijn lag vooral in de staart, met de Collet de Montaup van eerste categorie en de lastige, steile slotklim naar Andorra Arcalís. Maar ook aan het begin van de etappe was het parcours verre van vlak.

Ondanks de lastige moeilijkheidsgraad kende het openingsuur werkelijk een spervuur aan aanvallen. Nadat er ettelijke demarrages waren geplaatst kwam er na ongeveer 120 kilometer stabiliteit in de koers toen verschillende groepjes samensmolten en er drie man vooraan op kop kwamen: Rik Verbrugghe, Aitor Osa en Adolfo Garcia Quesada. Zij waren weggereden uit een omvangrijke kopgroep van dertien man. Op dat moment had Max van Heeswijk al opgegeven.

Rabobank deed (met Menchov als klassementsaanvoerder) in het peloton logischerwijs het achtervolgende werk, maar de volledige équipe (op Menchov na) werd uit elkaar geslagen op de op één na laatste klim, de Montaup. Dat kwam vooral door aanvallen van enkele Spaanse klimgeiten als Oscar Sevilla en Carlos Garcia Quesada. Door die demarrages ontstond er een grote groep achtervolgers achter de eenzame koploper Verbrugghe. Eenzaam, want Aitor Osa en Carlos Garcia Quesada moesten Verbrugghe laten gaan: Osa viel in een bocht en moest opgeven en Adolfo Garcia Quesada kreeg de opdracht te wachten op zijn broer.

Toen de wegen naar Arcalís echt steil omhoog liepen werd Verbrugghe al snel ingerekend door de beste in het groepje der achtervolgers: Carlos Garcia Quesada. Even later voegde Mercado zich bij de renner van Comunidad-Valenciana. In de groep der favorieten nam Liberty Seguros ondertussen het kopwerk op zich. Op zo’n vier kilometer van de finish versnelde Heras. Menchov en, even daarna, Mancebo waren de enigen die het wiel van de drievoudig Vuelta-winnaar konden houden.

Uiteindelijk kwamen Heras, Mancebo en Menchov bij het duo leiders en eindigde deze bergrit in een sprint met een groepje van vijf. Mancebo bleek verrassend de sterkste in de spurt. Het is voor Paco zijn eerste ritwinst ooit in de Vuelta. Vlak achter het vijftal eindigden Beltran, Sastre, Plaza en Sevilla. Onze landgenoot Koos Moerenhout werd heel knap achttiende. Menchov kwam vandaag geen moment in de problemen en behoudt zijn amarillo leiderstrui.

Tijdens de rit van morgen moeten de klassementsrenners opnieuw met de billen bloot. De etappe is met 186 kilometer weliswaar iets korter dan die van vandaag, maar er moet vaker worden geklommen. Weer ligt de aankomst bergop, dit keer op Aramón Cerler. De laatste keer dat de Vuelta daar neerstreek eindigden met José Maria Jiménez, Roberto Heras en Fernando Escartin pure klimmers bij de eerste drie.

Uitslag 10e etappe La Vall d’en Bas – Ordino-Arcalís (Andorra) 206 kilometer:

Positie:Naam:Land:Ploeg:Tijd:
1.F. ManceboSPAIBA5.33.49
2.R. HerasSPALIB0'00''
3.D. MenchovRUSRAB0'00''
4.C. Garcia QuesadaSPACOM0'02''
5.J. MercadoSPAQUI0'06''
6.M. BeltranSPADIS0'16''
7.R. PlazaSPACOM0'16''
8.C. SastreSPACSC0'21''
9.O. SevillaSPATMO0'28''
10.T. DanielsonUSADIS1'16''

Klassement na tien etappes:

Positie:Naam:Land:Ploeg:Tijd:
1.D. MenchovRUSRAB39.57.42
2.R. HerasSPALIB0'47''
3.F. ManceboSPAIBA1'53''
4.C. SastreSPACSC1'57''
5.C. Garcia QuesadaSPACOM3'31''