Titel en record voor Isinbayeva

Jelena Isinbayeva heeft met een wereldrecord de wereldtitel bij het polsstokhoogspringen veroverd. De Russin sprong 5,01 meter en bleef de nummer twee daarmee liefst 41 centimeter voor.

Dankzij het wereldrecord van Isinbayeva (bij haar tweede poging op de 5,01) was de finale nog enigszins de moeite van het bekijken waard. Isinbayeva kende namelijk geen concurrentie van betekenis. Haar voornaamste rivale, de Poolse Rogowska, faalde al op de 4,50 meter. Daardoor waren de winnaars van het zilver en brons een verrassing. Die plakken gingen namelijk naar Monika Pyrek en Pavla Hamácková.

Voor Isinbayeva was het al haar achttiende wereldrecord. Op 22 juli werd ze de eerste vrouw die de barrière van de vijf meter overschreed. Daarvóór had de atlete uit Volgograd de gewoonte het record steeds met één centimeter te verbeteren, net zoals Boebka bij de mannen deed. Op haar zeventiende sprong Isinbayeva al over de vier meter en ze bleef zich steeds verbeteren. Tijdens het WK van 2003 eindigde ze nog op de derde plaats, maar tijdens de Spelen veroverde ze al het goud.

Uitslag Polsstokhoogspringen- vrouwen:
1 Yelena Isinbayeva RUS 5.01 WR
2 Monika Pyrek POL 4.60
3 Pavla Hamácková CZE 4.50
4 Tatyana Polnova RUS 4.50
5 Shuying Gao CHN 4.50
6 Dana Ellis CAN 4.35
6 Anna Rogowska POL 4.35
8 Vanessa Boslak FRA 4.35