Clay leidt tienkamp, Martineau in achterhoede

Drie onderdelen tijdens de wereldkampioenschappen atletiek werden vanavond verplaatst naar morgen wegens de regenbuien. De tienkampers maakten hun programma vandaag echter compleet af. Na één dag gaat Brian Clay aan de leiding, vooral dankzij sterke loopnummers. Onze landgenoot Eugène Martineau staat zeventiende.

Net als bij de vrouwen spitst ook de meerkamp bij de mannen zich toe op een tweestrijd. De Amerikaan Clay en de Tsjech ¦ebrle gaan uitmaken wie de meest veelzijdige atleet is. Op de 100 meter, het eerste onderdeel, zette specialist Clay een uitstekende tijd van 10,43 neer, profiterend van veel rugwind. ¦ebrle bleef echter niet ver achter en hij maakte zijn achterstand bij het verspringen nagenoeg weer goed. Bij het kogelstoten eindigden de twee kemphanen als één en twee, met een verschil van slechts vier centimeter in het voordeel van Olympisch kampioen ¦ebrle.

Het hoogspringen werd afgewerkt onder slechte weersomstandigheden; vooral de tweede groep had last van de regen. ¦ebrle nam de leiding over, omdat hij zes centimeter hoger sprong dan Clay. De Amerikaan revancheerde zich weer op de 400 meter en gaat na één dag aan kop. Achter de twee kemphanen staat de Est Kristjan Rahnu verrassend derde. Morgen vervolgen ¦ebrle en Clay hun interessante strijd. Al om 10.00 uur lokale tijd staat de 110 meter horden op het programma.

De Nederlandse troef op de tienkamp is Eugène Martineau. Chiel Warners (vorig jaar knap vijfde in Athene) doet wegens een blessure niet mee in Helsinki. Martineau kende een matige eerste dag. Op de 100 meter eindigde hij als 21e met een tijd van 11,22, ver boven zijn persoonlijk record. De 25-jarige atleet deed het tijdens het verspringen met een zeventiende plaats niet veel beter. Ook bij het kogelstoten eindigde de man uit Kerkrade in de achterhoede. ’s Avonds deed Martineau het beter bij het hoogspringen, maar liep hij met 50,45 een tegenvallende 400 meter.


Stand Tienkamp na vijf onderdelen:
1 Bryan Clay USA 4527
2 Roman ¦ebrle CZE 4513
3 Kristjan Rahnu EST 4404
4 Aleksandr Pogorelov RUS 4344
5 Attila Zsivóczky HUN 4330
6 Hamdi Dhouibi TUN 4216
7 TomᨠDvorák CZE 4212
8 Jaakko Ojaniemi FIN 4198