Ullrich berust in nederlaag

Jan Ullrich zal er weer niet in slagen een vervolg te breien op zijn Tourwinst van 1997. De Duitser erkent dat Armstrong ook dit jaar gewoon weer te sterk was. Ullrich’s begeleider Rudy Pevenage had meer van deze Tour verwacht.

De laatste col was er gisteren duidelijk te veel aan. De kopman van T-Mobile kon op Val Louron-Azet nog aardig mee met Basso en Armstrong, maar op de slotklim naar Pla d’Adet verloor de Duitser uiteindelijk meer dan een minuut op zijn naaste concurrenten. Op zijn website zegt Ullrich dat hij zaterdag in feite al de Tour heeft verloren: ”Toen hadden we Armstrong gesoleerd, dat was het moment geweest waarop ik hem had moeten pakken. Maar in de laatste kilometer reed hij gewoon van me weg en bleek sterker te zijn. Ik ben wel tevreden met mijn optreden, want het was een groots en sportief gevecht.”

Zijn begeleider Pevenage weet misschien waarom Ullrich gisteren faalde: ”Hij heeft wellicht te weinig gegeten of gedronken. Daardoor ging het misschien niet meer op het einde. Dat kan iedereen overkomen. Het is nog te vroeg om de balans op te maken, maar we hadden er veel meer van verwacht. De voorbereiding was goed, Ullrich heeft hard gewerkt.” Manager Walter Godefroot is realistisch: ”We moeten accepteren dat sommige renners in deze Tour gewoon beter zijn. We hebben alles geprobeerd, maar het mocht niet baten.”

Op dit moment staat Ullrich vierde in de algemene rangschikking. Ervan uitgaande dat er tot zaterdag niets meer veranderd in het klassement is zijn achterstand aan het begin van de tijdrit 2.49 op Rasmussen en 3.12 op Basso. De Deen lijkt nog te kunnen worden achterhaald, maar drie minuten op Basso is erg veel. Toch heeft Ullrich goede herinneringen aan de plaats, Saint-Etienne, waar de tijdrit wordt gehouden. In 1997 vermorzelde hij de concurrentie namelijk op bijna hetzelfde parcours; hij had drie minuten voorsprong op de nummer twee die dag.