Totschnig eindelijk opvolger Bulla

Voor Georg Totschnig kwam vandaag een droom uit: een Touretappe op zijn conto schrijven. De 34-jarige coureur van Gerolsteiner is pas de eerste Oostenrijker die een rit wint sinds de hattrick van Max Bulla in 1931.

Totschnig stelde een beetje teleur tijdens de Alpenetappes, zo moest hij in de rit naar Courchevel als n van de eerste klassementsrenners lossen. Nochtans werd hij vorig jaar zevende in de Tour. Vandaag maakte hij na een lange vlucht zijn Tour echter meer dan goed: ”Ik droomde hier van vanaf mijn vijftiende. Ik was na een week in de Tour grieperig en wilde naar huis. Mijn vrouw heeft me overtuigd toch te blijven. Ik draag deze zege dan ook aan haar en aan mijn kinderen op.”

Oostenrijk moest 74 jaar wachten op weer een etappezege in de Tour. In 1931 sloeg Max Bulla drie keer toe: in Dinan, Marseille en Aix-les-Bains. In het eindklassement van dat jaar werd Bulla vijftiende, op bijna twee uur van de legendarische Antonin Magne. Wie weet kan Oostenrijk dit jaar nog een etappezege vieren, want ook sprinter Wrolich is nog actief in het peloton.