Breukink positief over kansen Rasmussen

Michael Rasmussen is wellicht één van de weinigen die deze Tour nog van een vleugje spanning kan voorzien. De Deen beloofde aan te zullen vallen in de komende drie bergritten en ploegleider Breukink van Rabobank denkt dat de frêle klimmer zich aan die belofte zal houden.

Rasmussen begon aan de Vogezen met een achterstand van ruim zeven minuten op Armstrong en een 68e plaats in het algemeen klassement. Door een indrukkende aanval in dat gebergte sloop hij dichterbij en dankzij een goede prestatie in de rit naar Courchevel is het verschil met de zesvoudig Tourwinnaar nog maar 38 seconden. Rasmussen kondigde meteen aan meer te willen, hij wil Armstrong vanaf vandaag gaan attaqueren.

Breukink kan wel mee leven met zo’n instelling: ”Rasmussen is iemand die echt alles wil riskeren. Hij wil gewoon aanvallen en vindt het niet erg als hij daardoor instort en enkele plaatsen zakt in het algemeen klassement. Hij is wel een beetje nerveus, het is onze taak hem rustig te houden. Wij zouden het fantastisch vinden als hij als vijfde of zesde eindigt, maar hijzelf zou daar niet tevreden mee zijn.”

Rasmussen is geen goede tijdrijder. In de Giro verloor hij zes minuten in de lange tijdrit op ritwinnaar Zabriskie. In de Tour is volgende week de ruim 55 kilometer lange strijd tegen de klok in Saint-Etienne. Breukink is echter niet bang dat Rasmussen dramatisch veel gaat verliezen op andere klassementsrenners: ”Mensen vrezen al dat hij zes minuten gaat verliezen in die tijdrit, maar ik denk dat hij de schade tot drie minuten kan beperken. Zijn bolletjestrui en een hoge stand in het klassement zullen voor een berg motivatie zorgen. Hij heeft niet specifiek getraind op tijdrijden. Hij vreest namelijk dat dat ten koste zou gaan van zijn kracht in de bergen.”