Moncouti: "Wie weet nog een ritzege"

David Moncouti is de vijftiende Fransman na de Tweede Wereldoorlog die zegeviert op de nationale feestdag. Voor de 30-jarige coureur zelf was het zijn tweede etappezege in de Tour de France.

Moncouti was dolblij met zijn ritzege: ”Het geeft me een geweldig gevoel. De etappe was precies op mijn maat gesneden. We wilden met het team zeker iemand in de ontsnapping hebben. En toen O’Grady erbij kwam zat het helemaal snor. Om te winnen moest ik alleen gaan. Daarom ben ik op de Corobin weggereden.”

In 2004 won de renner van Cofidis in Figac, toen hij zijn medevluchters Flecha en Martinez te slim af was. Wellicht kan Moncouti deze Tour nog een etappezege boeken. In de derde week zijn er namelijk nog enkele ritten die hem goed moeten liggen: ”Ik heb veel gegeven. Ik moet even wat recupereren. Maar misschien probeer ik later in deze Tour nog een ritje mee te pikken.”

Moncouti is de vijftiende Fransman na de Tweede Wereldoorlog die een rit wint op de Franse nationale feestdag. Afgelopen jaar deed Richard Virenque hetzelfde voor de Fransen. Laurent Jalabert was zelfs twee keer de beste op Quatorze Juillet. De laatste buitenlander die won op 14 juli was Alexander Vinokourov, in 2003. Een jaar eerder verpestte Karsten Kroon het Franse feestje door in Plouay te zegevieren.