Oud-toppers kritisch op Ullrich

De oud-coureurs Rudi Altig en Eddy Merckx hebben stevige kritiek uitgeoefend op Jan Ullrich. Vooral Altig veegt de vloer aan met zijn landgenoot.

Rudi Altig, winnaar van de groene trui in de Tour van 1962 en bovendien wereldkampioen in 1966, vindt dat Ullrich niet genoeg leeft voor zijn sport: ”Indien Jan dezelfde instelling had gehad als Lance Armstrong, dan had de Amerikaan nooit de Tour zes keer gewonnen. Jan heeft meer klasse, maar werkt niet hard genoeg.” Altig, nu analist voor de Duitse televisie, mist ook zijn landgenoot Zabel: T-Mobile laat Zabel thuis en bouwt de ploeg rond Ullrich. En wat krijgen ze ervoor terug? Armstrong haalt Ullrich al in de eerste tijdrit in.”

Ook Eddy Merckx is kritisch over de instelling van de Tourwinnaar van 1997:
”Talent alleen is niet genoeg, om aan de top te geraken moet je keihard werken. Ullrich was superieur. Maar hij ging ten onder aan de stress, bovendien was hij niet gemotiveerd genoeg. Jan is een goede jongen, maar hij ontbeert de overweldigende ambitie die Armstrong wel heeft.”
Na zijn overtuigende Tourwinst van ’97 (bijna tien minuten voorsprong op de nummer twee Virenque) werd Ullrich vier keer tweede in de Ronde van Frankrijk. Momenteel staat ‘der Jan’ dertiende op 1.36 van Armstrong.