Vinokourov: "Armstrong is te kloppen"

Alexander Vinokourov is ervan overtuigd dat Armstrong in de komende Tour de France is ‘te pakken’. De Kazak werd in 2003 al derde in de Tour en was vorig jaar de grote afwezige in de Ronde van Frankrijk.

Vinokourov voelt zich uitermate goed twee dagen voor de start in Fromentine: ”Ik heb hetzelfde gevoel als in 2003. Ik ben in het hooggebergte nog sterker geworden. Daarbij komt nog eens dat ik de vorige Tour voor de TV moest volgen, hetgeen een extra stimulans is.” De Kazak ziet weinig verschil tussen de huidige Armstrong en die van de voorbije jaren. Toch denkt de winnaar van Luik-Bastenaken-Luik dat de Texaan te kloppen is: ”Armstrong is te pakken, dat voel ik. Ik hoop echt dat hij dit jaar breekt. Ik ga er alles aan doen, maar hij is mentaal zo sterk. Bovendien beschikt hij over een uitermate sterke ploeg.”

Voor de tijdrijder Armstrong is het een voordeel dat de Tour meteen begint met een negentien kilometer lange tijdrit. Voor veel andere klassementsrenners, waaronder Vinokourov, is dat een nadeel: ”Het zou erg jammer als ik meteen minuten verlies. Maar ik heb mijn positie op de fiets verbeterd, het resultaat van uren trainen op de piste.”

Aanstaande zaterdag begint de 31-jarige Vinokourov aan zijn vijfde Tour de France. Hij eindigde drie keer bij de beste twintig. De Kazak won n etappe; in Gap. In april won Vinokourov enigszins verrassend Luik-Bastenaken-Luik, door Jens Voigt na een lange ontsnapping in de sprint te kloppen.