Michelin: banden Indy niet defect

Michelin heeft een officieel persbericht uitgegeven naar aanleiding van haar problemen tijdens het Grand Prix-weekend op Indianapolis, ruim een week geleden. Hierin geeft de bandenfabrikant aan waar het probleem aan te wijten was.

Michelin stelt in het persbericht dat de meegenomen banden geen defecten vertoonden. "Onderzoek van de materialen en de constructie van de banden die voor Indianapolis zijn gemaakt, heeft echter bevestigd dat er geen enkele afwijking was. De banden hadden dus geen intrinsieke gebreken, maar ze waren onvoldoende afgestemd op de omstandigheden van bocht 13 in 2005."

De bandenfabrikant werd het probleem door twee elementen veroorzaakt. Ten eerste is bocht 13 op Indianapolis een unieke bocht, die op geen enkel ander circuit voorkomt. Ten tweede was het voor Michelin niet mogelijk om haar banden te testen op het circuit. Hierdoor moesten de banden worden gebouwd op basis van simulaties, waarbij de werkelijke krachten op de linkerachterband in bocht 13 zijn onderschat.

Michelin geeft aan inmiddels de simulatiemodellen te hebben aangepast aan de werkelijke situatie. De fabrikant heeft inmiddels de FIA verzocht om vóór de volgende Amerikaanse Grand Prix op het circuit te mogen testen. Tenslotte bevestigt Michelin dat haar banden voor alle andere races veilig zijn.

Het persbericht eindigt met een citaat van Pierre Dupasquier, competitiedirecteur van Michelin. Hij bedankt hierin alle partners die hebben meegeholpen aan het zoeken naar een veilige oplossing en spreekt hij tevens de spijt uit aan de fans dat zij geen opwindende race hebben gezien.