Overzicht Nationale Kampioenschappen

Niet alleen in Nederland streden de wielrenners om de nationale titel, ook in andere Europese landen werd vandaag gekoerst voor de nationale titel. Een overzicht van de belangrijkste wielerlanden.

Belgie

In Saint-Hubert ging de Belgische titel naar Serge Baguet. De 35-jarige renner van Davitamon - Lotto klopte Kevin van Impe met een banddikte verschil op de streep. Het tweetal was op tien kilometer weggesprongen uit een kopgroep van zeven. De topfavorieten (Boonen, Van Petegem en Gilbert) waren er toen al niet meer bij.

Uitslag:
1. Serge Baguet .u..'.."
2. Kevin van Impe z.t.
3. Nico Sijmens op .."

Duitsland

Onze oosterburen maakten vandaag kennis met een nieuw spurttalent: Gerald Ciolek. De 18-jarige Duitser won in Mannheim, na 17 ronden, heel verrassend de massasprint van Förster en Zabel. Het is de eerste keer sinds 1993 dat Telekom (of T-Mobile) naast de Duitse titel grijpt.

Uitslag:
1. Gerald Ciolek 4u25'21"
2. Robert Förster z.t.
3. Erik Zabel z.t.

Frankrijk

Voor de derde maal in successie heeft een renner van Bouygues Télécom (vroeger Brioches La Boulangere) de Franse driekleur veroverd. Dit jaar viel de eer te beurt aan Pierrick Fédrigo. Lange tijd leek echter ex-wereldkampioen Laurent Brochard op weg te zijn naar de titel. Maar de koers bleek te lang voor de veteraan, mede doordat hij te weinig had gegeten en zijn ploegmakker Fédrigo snelde hem in de slotfase voorbij.

Uitslag:
1. Pierrick Fedrigo 5u48'59"
2. Laurent Brochard op 1'38"
3. Nicolas Jalabert z.t.

Italië

In Italië ging, net als in Duitsland, een neo-prof met de titel aan de haal. Enrico Gasparotto van Liquigas - Bianchi was in Montesilvano de snelste van een twintig koppen tellende kopgroep. Voor Gasparotto, een eerstejaarsprof, was het alweer zijn tweede grote succes in zijn nog prille loopbaan. Eerder dit seizoen won hij namelijk ook al de tweede rit van de Ronde van Catalonië.

Uitslag:
1. Enrico Gasparotto 6u31'59"
2. Filippo Pozzato z.t.
3. Massimo Giunti z.t.

Spanje

In Spanje ging de titel naar Juan Manuel Garate. De renner van Saunier Duval klopte de kampioen van vorig jaar Francisco Mancebo in de spurt.

Uitslag:
1. Juan-Manuel Garate 5u55'27"
2. Francisco Mancebo z.t.
3. Jordi Berenguer op 18"

Overige landen

Denemarken
1. Lars Ytting Bak 4u42'25"
2. Lars Michaelsen op 35"
3. Matti Breschel z.t.

Oostenrijk
1. Gerrit Glomser 4u27'27"
2. Gerhard Trampusch z.t.
3. Hans-Peter Obwaller op 5"

Rusland
1. Sergei Ivanov 4u30'10"
2. Vladimir Gusev op 2'44"
3. Andrei Ptchelkin op 3'08"

Zwitserland
1. Martin Elmiger .u..'.."
2. Alexandre Moos
3. Marcel Strauss