Albasini wint in eigen land

Michael Albasini heeft de vijfde etappen van de Ronde van Zwitserland gewonnen. Hij was in de etappe van Bad Zurzach naar Altdorf over 172 kilometer de snelste van een kopgroep van zeven.

Na 50 kilometer koers gingen zeven renners er vandoor, bij hen was ook Rabobank-renner Maarten den Bakker. Geen van de renners was een gevaar voor leider Jan Ullrich, daarom konden de zeven hun voorsprong uitbouwen. De maximale voorsprong van de zeven was 4.22.

Davitamon-Lotto, de ploeg van supersprinter McEwen, hield het verschil lange tijd rond de vier minuten. Toen de finish in zicht kwam gingen er meer ploegen met sprinters in de gelederen meedoen in de achtervolging. Dit had tot gevolg dat de voorsprong tot twee minuten slonk met nog 15 kilometer te rijden. De zeven bleven goed samenwerken, waardoor het peloton ze niet meer terugzag.

Tot vijf kilometer van de streep waren er geen demarrages bij de kopgroep, toen volgden er een aantal ontsnappingspogingen, waaronder één van Den Bakker. Uiteindelijk werd het het een sprint met zeven man. Haselbacher en Albasini waren favoriet.

Het was Albasani die zorgde voor een overwinning voor zijn ploeg Liquigas. Rast maakt het Zwitserse feestje compleet, met een tweede plaats. Haselbacher completeerde het podium. Den Bakker eindigde als laatste van de kopgroep, 38 seconden voor Clerc die de sprint van het peloton won. Jan Ullrich blijft leider in het klassement.